Televisie Film van de dag

Die Ehe der Maria Braun (Rainer Werner Fassbinder, 1979, W-Duitsland) Fans van Rainer Werner Fassbinder (present!) hebben geluk dit najaar. Er is een dvd-serie uitgebracht van zijn films, het Filmmuseum in Amsterdam komt met een retrospectief en de televisie doet daar nog een schepje bovenop. Zou het allemaal zijn omdat de Duitse veelfilmer dit jaar 60 jaar zou zijn geworden als hij niet in 1982 zelfmoord had gepleegd?

Die Ehe der Maria Braun uit 1979 is een van Fassbinders bekendste films en hoort met Lola en Die Sehnsucht der Veronika Voss tot zijn trilogie over naoorlogs Duitsland. Maria Braun (Hanna Schygulla, de meest succesvolle van de vele actrices die Fassbinder ontdekt heeft) is in de oorlog haar man kwijtgeraakt en moet het onder de geallieerde bezetting zelf zien te rooien. Dat doet ze nuchter en praktisch, op het kille af. Op de golven van het Wirtschaftswunder stijgt ze mee het Duitse consumentenparadijs binnen waar Fassbinder zijn bitterste kritiek voor bewaarde.

België 2 (Canvas), 21.00-23.00u.