Smokkelaars van mensen gearresteerd

De Britse politie heeft negentien mensen gearresteerd op verdenking van mensensmokkel. De bende zou tienduizenden mensen, voornamelijk Turkse Koerden, Groot-Brittannië hebben binnengesmokkeld.

De politie heeft twee jaar aan het onderzoek gewerkt en ondermeer samengewerkt met politie in Frankrijk, Nederland, België, Denemarken en Italië. De Turken werden in groepen van tien tot twintig personen per vrachtwagen naar huizen in Duitsland en Italië gebracht. Van daaruit gingen ze (soms per trein) naar Amsterdam, België of Parijs. Het laatste stuk van de reis, die soms twee maanden duurde, ging per boot, waarbij de immigranten opgesloten zaten tussen lading in vrachtwagens.

De illegalen, volgens de politie economische immigranten, betaalden gemiddeld drieduizend tot vijfduizend pond (4.500-7.500 euro). Ze vonden onderdak bij familie in Londense buitenwijken, of doken onder in de Turks-Koerdische gemeenschap in steden als Liverpool en Manchester. De immigranten doen vaak slecht betaald werk en sturen een deel van hun inkomen naar familie in Turkije, die het volgens de politie vaak weer gebruikt om zelf de tocht naar Groot-Brittannië te wagen.

De politie gaat er van uit dat acht van de negentien verdachten de leiding vormden van de bende. Volgens de politie verdiende de bende somd wel 100.000 pond per `lading'.

Een officiële volkstelling in 2001 stelde dat er in Groot-Brittannië zo'n 53.000 Turken wonen. Maar de autoriteiten gaan er van uit dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt. De Britse krant The Guardian beschreef vanmorgen het verhaal van een Koerdische man die zes dagen in een container op een vrachtwagen heeft doorgebracht.

De man vertelt dat zijn broer in Istanbul de reis heeft betaald. Hij zegt niet te weten hoe zijn broer contact heeft gelegd met de mensensmokkelaars. Zelf zou hij alleen contact hebben gehad met mensen van Turkse afkomst.

De man, die anoniem wilde blijven, zou zijn geboortedorp zijn ontvlucht omdat de Turkse politie hem zou hebben mishandeld. ,,Ik ben gevlucht voor de onderdrukking waaronder ik moest leven'', aldus de Koerd tegen de verslaggever van The Guardian. ,,We wisten niet dat we in Londen aankwamen, we wilden alleen maar weg uit Turkije''. Onmiddellijk na zijn aankomst in Londen heeft de man politiek asiel aangevraagd.