`Servië doet te weinig tegen geweld tegen minderheden'

De Servische regering doet te weinig tegen toenemend geweld tegen etnische minderheden. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een gisteren gepubliceerd rapport.

De Servische regering heeft de conclusies van het rapport direct van de hand gewezen.

In het 52 pagina's tellende rapport met de titel `Gevaarlijke onverschilligheid: geweld tegen minderheden in Servië' wordt een lange reeks incidenten vanaf het jaar 2003 opgesomd, variërend van fysieke aanvallen en aanvallen op religieuze of culturele gebouwen tot de vernieling van begraafplaatsen. De reactie van de Servische autoriteiten op die aanvallen bestaat volgens HRW veelal uit het bagatelliseren van de aanvallen. De politie en openbare aanklagers zijn, aldus de organisatie, traag bij de vervolging van daders en als die al worden bestraft, krijgen ze vaak slechts voorwaardelijke straffen of boetes. De nalatigheid van de autoriteiten moedigt Servische extremisten aan, aldus HRW.

In het rapport wordt melding gemaakt van fysiek geweld en intimidatie tegen leden van de Hongaarse, Kroatische, Slowaakse en Roetheense minderheden in de noordelijke regio Vojvodina. Volgens HRW neemt de intensiteit van de etnisch geïnspireerde aanslagen in Vojvodina dit jaar wel af, maar is elders in Servië sprake van een toename van geweld tegen minderheden, met name van geweld tegen Roma en van graffiti tegen joden en moslims.

De Servische minister van Mensenrechten, Rasim Ljajić – zelf een moslim en leider van de moslim-minderheid in de Sandžak – veroordeelde het HRW-rapport direct als ,,kwaadwillig en tendentieus'', zo meldt het nieuwsbulletin VIP. Hij zei dat Servië ,,absoluut bereid'' is om zijn minderheden te beschermen. Negentig procent van alle gevallen van geweld tegen of intimidatie van leden van de minderheden wordt volgens hem opgelost. Vorig jaar zijn in Vojvodina 88 mensen vervolgd wegens geweld tegen minderheden of het verspreiden van religieuze, etnische of rassenhaat, aldus Ljajić.

Gisteren voegde Ljajić – aldus VIP – daaraan toe dat het thema van de inter-etnische conflicten in de Vojvodina internationaal in de belangstelling is komen te staan als gevolg van de verkiezingscampagne die in Hongarije op gang is gekomen – de grote partijen in Hongarije zouden het thema opblazen – en door de ,,privileges'' die Hongarije als nieuw lid van de Europese Unie zou genieten. Hij voorspelde dat als Roemenië en Bulgarije tot de EU toetreden, zij ook zullen gaan klagen over de behandeling van hun minderheden in Servië.