Real schikt met Microsoft om RealPlayer

Microsoft heeft gisteren voor een totaalbedrag van 761 miljoen dollar (635,2 miljoen euro) al zijn rechtszaken met het Amerikaanse softwarebedrijf RealNetworks geschikt.

Real is producent van onder meer RealPlayer, een toepassing om geluid en beeld mee af te spelen, en Rhapsody, een digitale muziekservice.

RealNetworks spande twee jaar geleden een rechtszaak aan tegen Microsoft in de VS, en nam deel aan rechtszaken in de EU en Zuid-Korea. Volgens het bedrijf maakte Microsoft inbreuk op de antikartelwetgeving. Het besturingssysteem Windows zou het te moeilijk maken om de software van Real op de pc te installeren, waardoor er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie ten opzichte van Microsofts eigen Windows Media Player.

De schikking voorziet in een betaling van 460 miljoen dollar in contanten. Daarnaast is er een akkoord gesloten over vergaande samenwerking tussen Microsoft en RealNetworks, ter waarde van 301 miljoen dollar.

Zo zal op MSN, de populaire digitale gemeenschap van Microsoft, Rhapsody ondersteund gaan worden als leverancier van digitale muziek. In ruil daarvoor zal RealNetworks stimuleren dat abonnees van deze dienst Windows Media-producten gaan gebruiken om de muziek te beluisteren.

Verder gaan Real en Microsoft samenwerken op het gebied van de casual games, spelletjes die in een minuut of vijf te spelen zijn op het web. Dit zijn games als SuperCollapse, maar bijvoorbeeld ook een oude favoriet als Scrabble.

De oprichter en topman van Real, Rob Glaser, reageerde tevreden op de beëindiging van het dispuut. ,,Het juridische hoofdstuk is nu afgesloten met een gepaste en eerlijke uitkomst die de voorwaarden schept voor een productieve samenwerkingsrelatie tussen onze bedrijven.'' Ook Microsoft-topman Bill Gates zei in een verklaring goed met de schikking te kunnen leven.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei gisteren dat de schikking van Microsoft met RealNetworks ,,geen enkele relevantie'' heeft voor de maatregelen die Brussel vorig jaar aan Microsoft heeft opgelegd. Zo moet Microsoft van Brussel onder meer een `kale' versie van het besturingsprogramma Windows leveren zonder MediaPlayer om zo concurrenten in de audio- en videosoftware een kans te geven.