`Randstad vergadert zich suf'

Het bestuur van de Randstad is te stroperig om de dalende concurrentiepositie van de agglomeratie te kunnen keren, zegt woordvoerder Wim Deetman van de `Holland Acht'.

Het bestuur van de Randstad moet simpeler, staat in een manifest van de vier commissarissen van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland alsmede de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. ,,Er moet één Randstadautoriteit komen'', zegt Wim Deetman, burgemeester van Den Haag en woordvoerder van de `Holland Acht', zoals de Randstadbestuurders zich noemen.

Waarom dit plan?

,,Waar het om gaat is dat we in de Randstad met een sneltreinvaart naar beneden gaan. Eind jaren negentig stond de Randstad in een vergelijking tussen Europese stedelijke regio's nog op de vijfde plaats in Europa, nu zijn we gezakt naar de negentiende plaats. Dat komt onder meer doordat andere regio's zich veel sneller ontwikkelen. En dan hebben we het nog niet eens over de de regio's uit de nieuwe Europese lidstaten. Dat kan zo niet doorgaan. We moeten de koe bij de horens vatten. Dat vergt `doorzettingsmacht' die, zo voegen we er meteen aan toe, ook democratisch gelegitimeerd moet zijn.''

Wat deugt er niet aan de huidige bestuursstructuur?

,,Neem onderzoek en onderwijs. Uit alle lijstjes blijkt dat we veel topkwaliteit hebben, maar toch weten we er niet veel van te maken. Terwijl we toch op weg zijn naar een kennissamenleving! Ook de bereikbaarheid is niet goed. We hebben een paar jaar geleden al uitgesproken dat je met het openbaar vervoer binnen 25 minuten van het hart van de ene stad naar het hart van de andere stad moet kunnen reizen. Dat lukt niet. We zeggen wel tegen elkaar dat we minder stroperig moeten zijn, maar besluiten daarover nemen, ho maar.''

Wat stelt u zich voor bij de Randstadautoriteit?

,,We zijn het erover eens dat er één Randstadautoriteit moet komen in de plaats van de provincies. Twee leden van onze groep van acht, de commissarissen van de koningin in Noord-Holland en Flevoland, vinden wel dat er twee bestuurlijke autoriteiten moeten overblijven, maar dat is geen onderwerp van heftige discussie. Een commissie moet nu snel aan de slag zodat er bij de kabinetsformatie van 2007 een besluit over kan worden genomen.''

Is het niet pijnlijk om in eigen vlees te snijden? Er zullen provinciebestuurders weg moeten.

,,Ja, dat is pijnlijk. Maar er zijn van die momenten dat het belang van de burgers zo groot is, dat je heilige huisjes opzij moet zetten en tegen elkaar moet zeggen: wij moeten dit doen. Als we dit niet doen, is het slecht voor de burgers van dit land. Er wonen zeer veel mensen in de Randstad, en de Randstad is belangrijk voor de economie van het hele land. Er moeten besluiten worden genomen, zoals ook gebeurt voor Ile-de-France of Greater London.''

Hoe groot is de kans dat het ervan komt? De stadsprovincies zijn er ook nooit gekomen.

,,De stadsprovincies zijn eerder om uiteeenlopende redenen niet doorgegaan. Nu loopt de Randstad gevaar. Er zijn veel klachten uit het bedrijfsleven en het maatschappelijk leven over het bestuur. Bovendien zou met de stadsprovincies één Randstadautoriteit toch ook nodig zijn geweest.''

Het kabinet heeft eerder al ministers aangewezen die voor gebiedsdelen van de Randstad verantwoordelijk zijn. Is dat niet de oplossing?

,,Nee. Dat vergroot de bestuurlijke druk op de Randstad. Het betekent vooral nog meer vergaderen. We vergaderen ons suf.''

Moeten er in de Randstad misschien ook gemeenten verdwijnen?

,,In het Groene Hart zijn veel gemeenten. Ook daar zouden besluiten op een hoger niveau kunnen worden genomen. Maar de gemeenten blijven natuurlijk. Wel gaat de gemeentelijke herindeling de komende jaren door.''

    • Arjen Schreuder