Nieuwe regels fracties Amsterdam

De politieke partijen in de Amsterdamse gemeenteraad mogen geen subsidiegeld meer gebruiken voor het voeren van campagne, het betalen van bedrijven van raadsleden en het huren van kantoorruimte buiten het gemeentehuis. Deze bepalingen staan in de nieuwe regels die de gemeenteraad heeft opgesteld over het besteden van de subsidie voor raadsfracties.

De nieuwe regels zijn opgesteld door het presidium van de raad naar aanleiding van de zogeheten `bonnetjesaffaire'. Er staat nu expliciet in omschreven waarvoor het geld niet gebruikt mag worden, zodat discussie daarover niet meer mogelijk is.

De affaire begon in april toen de gemeentelijke accountantsdienst Acam constateerde dat een aantal partijen in de gemeenteraad de subsidie over de jaren 2002 en 2003 voor ondersteuning van de fractie niet voor dat doel had gebruikt. Volgens veel partijen waren de regels ook niet duidelijk genoeg.

Zo huurde Leefbaar Amsterdam een kantoorpand, naar eigen zeggen om burgers te ontvangen. De lokale partij Mokum Mobiel gebruikte een deel van de subsidie om het bedrijf van het enige raadslid Gonny Oudenallen in te huren, dat haar adviseert. De VVD en het CDA vergoedden extra onkostenvergoedingen. Bij de SP was het niet duidelijk waar het geld aan was besteed, omdat alles in de landelijke kas werd gedoneerd.

De gemeenteraad moet nog instemmen met de nieuwe regels.