`Moslim moet donor worden'

De Turkse moskeevereniging Milli Görüs Noord-Nederland gaat via de moskee moslims oproepen om zich aan te melden als orgaandonor. Voor die campagne, die eind dit jaar moet beginnen, werkt de vereniging aan een voorlichtingsfilm.

De vereniging reageert met de campagne op het verwijt van Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) in maart van dit jaar dat hij grote moeite heeft met mensen die om religieuze redenen geen orgaandonor willen zijn, maar wel een orgaan accepteren als zij er zelf één nodig hebben. Volgens hem speelt het probleem vooral bij moslims. Bovendien hebben moslims volgens de minister vaker gezonde organen nodig, omdat allochtonen een grotere genetische aanleg hebben voor ziektes als diabetes type 2. Hoogervorst wil meer doen aan preventie van deze ziekte die organen aan kan tasten.

,,Of onze campagne succesvol wordt hangt af van minister Hoogervorst'', aldus Haci Karacaer, directeur van Milli-Görüs Noord-Nederland, waarbij 21 moskeeën zijn aangesloten. Milli Görüs heeft 75.000 euro aan Hoogervorst gevraagd om moslims via de moskee over de streep te halen om een donorcodicil in te vullen. ,,Maar we weten nog steeds niet of we dat geld ook krijgen'', zegt Karacaer. ,,De minister wil samen het het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) in januari volgend jaar een grote voorlichtingsbijeenkomst over orgaandonatie organiseren voor moskeeorgansiaties. Maar we moeten dit onderwerp niet in sjieke vergaderzalen behandelen maar met gewone moslims bespreken.''

Voor de voorlichtingsfilm, die naast algemene informatie over orgaandonatie ook imams aan het woord laat die zeggen dat het beschikbaar stellen van organen na je dood niet verboden is voor moslims, stelt Milli Görüs zelf 5.000 euro beschikbaar. De resterende 15.000 euro komt van het Nationaal Instituut voor Gezondheidszaken en Ziektepreventie (NIGZ) die het publiek namens het ministerie van Volksgezondheid informeert over orgaandonatie.

Volgens een woordvoerder van minister Hoogervorst heeft het NIGZ bovendien nog eens 35.000 euro gereserveerd voor Milli Görüs. Daarmee kan de vereniging volgend jaar in moskeeën de noodzaak van orgaandonatie aan de orde stellen. ,,Ze krijgen dus uiteindelijk een flink deel van het geld dat ze voor hun campagne hebben aangevraagd.''