Minder moord op Curaçao

Er worden minder moorden gepleegd op Curaçao. Uit cijfers van het Korps Politie Curaçao (KPC) over de eerste acht maanden van 2005 blijkt dat er op het Antilliaanse eiland veel minder moorden, gewapende overvallen en autodiefstallen zijn gepleegd dan in dezelfde periode vorig jaar. Criminelen leggen zich nu toe op woninginbraak.

Tussen januari en september werden 18 mensen vermoord op Curaçao. Vorig jaar ging het in die periode om 32 slachtoffers. Ook in 2002 en 2003 lag het aantal moorden boven de dertig. Volgens politiewoordvoerder Imro Zwerwer zijn vooral de liquidaties in het drugscircuit afgenomen. ,,We hebben er het afgelopen jaar hard aan gewerkt, veel moordenaars van drugskartels zijn nu opgesloten'', aldus Zwerwer.

De afgelopen jaren had Curaçao, met een bevolking van 130.000, te kampen met een explosief stijgende criminaliteit. Als doorvoerhaven van cocaïne, tussen producerende Zuid-Amerikaanse landen als Colombia en Europese afzetmarkten als Nederland, kwam het eiland in de greep van drugsgerelateerde misdaad. Zo werden twee jaar geleden nog 20 mensen, onder wie veel Colombianen, geliquideerd in verband met de drugshandel. Dit jaar vonden er vier liquidaties plaats op het eiland.

Curaçao heeft dit jaar ook minder last van gewapende overvallen, de zogenoemde atrako's. Tot september vonden 743 atrako's plaats, tegenover 875 gewapende overvallen in dezelfde periode vorig jaar. De uitbreiding van het Atrako-team, van 12 naar 38 man – waarvan de helft agenten uit Nederland – speelt hierbij een rol. KPC telt nu 400 agenten.

Daarnaast wijst Zwerwer naar het relatief nieuwe project Defensa Sivil, waarbij dagelijks 32 extra patrouilles de wijken ingaan. Defensa Sivil is volgens Zwerwer ook de reden dat het aantal autodiefstallen is gehalveerd in vergelijking met 2004, van 411 naar 220.

Momenteel zijn woninginbraken de belangrijkste criminele activiteit. KPC heeft nog geen exacte cijfers maar spreekt wel van een ,,flinke toename''. ,,Als de politie zich richt op atrako's en autodiefstal, is het mogelijk dat de crimineel zich gaat concentreren op woninginbraken.'' Binnenkort wordt daarvoor een speciaal rechercheteam opgericht.