Miljoen `Da Vinci Codes'

Eén miljoen exemplaren in een jaar en tien maanden. Volgens Luitingh, de Nederlandse uitgever van schrijver Dan Brown, is dat de stand van zaken met betrekking tot Dan Browns historische thriller De Da Vinci Code.

Cijfers van de stichting voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bevestigen het beeld van een ongekend succesvol boek. Een miljoen exemplaren is veel: per jaar worden er in Nederland naar schatting 24 miljoen algemene boeken – daar vallen studieboeken niet onder – verkocht.

,,De eerste druk in Nederlandse vertaling, die op 20 januari 2004 verscheen, was 15000 exemplaren,'' vertelt uitgever Rienk Tychon. ,,Binnen een week konden we weer naar de drukker.''

De Da Vinci Code stond in de CPNB top-100 van bestverkochte boeken over 2004 met 412.330 exemplaren al op de eerste plek, vóór de nieuwe edities van de Bijbel, die samen 330.000 exemplaren verkochten, en vóór In Europa van Geert Mak (230.000 exemplaren).

Hoe succesvol Dan Browns boek in historisch opzicht is, blijkt uit een vergelijking met andere titels die te boek staan als `bestseller'. De `onverbiddelijke bestseller' Ik Jan Cremer verkocht, sinds het in 1964 op de markt kwam (eerste druk 5000 exemplaren), naar schatting 600 duizend exemplaren, maar had daar wel ruim veertig jaar de tijd voor.

Het rijtje van bijzonder succesvolle boeken voor volwassenen is verder klein. Van De verborgen geschiedenis van Donna Tartt zijn volgens Uitgeverij De Bezige Bij inmiddels 700 duizend exemplaren verkocht. Wilde Zwanen van de Chinese schrijfster Jung Chang, een andere titel die lang bleef doorverkopen, strandde naar schatting op 800 duizend exemplaren.