Konijnenhorror van Aardmanstudio-klei

Ontroering kan door vreemde dingen veroorzaakt worden, en een van de vreemdste moet wel zijn een hond die een pompoen streelt. Een hond die een pompoen streelt! `What a wonderful world', zong Louis Armstrong, en aan de bomen, rozen en babies uit dat lied en het bier uit de reclame kan gerust een hond die een pompoen streelt worden toegevoegd, inclusief de mannen en vrouwen die er dagenlang aan gewerkt hebben om deze hond en zijn pompoen van klei te bouwen en te filmen.

De hond in kwestie is Gromit, huisdier van Wallace, die samen al in drie korte films speelden, waarvan er twee een Oscar wonnen, en die nu te zien zijn in hun eerste lange speelfilm, The Curse of the Were-Rabbit. Net als in Chicken Run, de eerste speelfilm van Nick Park en de Aardman studio, is de plot gestolen van andere films. Chicken Run was een variant op The Great Escape, nu gaat het om de horrorfilms van Universal uit de jaren vijftig. Maar dan met konijnen.

The Curse of the Were-Rabbit speelt zich af in het bekende Wallace en Gromit universum, een Engels dorpje uit de jaren '50 waar iedereen zijn plaats kent en daar tevreden mee is. Wonderful world. De bewoners maken zich op voor de jaarlijkse verkiezing van de mooiste groentes. Wallace en Gromit houden met hun bedrijf Anti Pesto op diervriendelijke manier de konijnen uit de moestuinen. Tot het dorp geteisterd wordt door een reusachtig konijn. Net als in de korte films is het vooral de gedetailleerde uitwerking van grappen die charmeert, al moet Park oppassen niet een soort Beatrix Potter te worden, met Wallace en Gromit als zoetsappige ambassadeurs van een nostalgisch paradijs.

Wallace & Gromit The Curse of the Were-Rabbit. Regie: Nick Park en Steve Box. Met de stemmen van: Peter Sallis, Ralph Fiennes, Helena Bonham-Carter. In: 49 bioscopen. Nederlandse versie. Regie: Marty de Bruijn. Met: Pieter Tiddens, Victor van Swaay. In: 105 bioscopen.

    • Bianca Stigter