Hulp na beving blijft probleem

De hulpverlening na de aardbeving in Zuid-Azië blijft vandaag moeizaam op gang komen, nadat die gisteren op sommige plaatsen werd gehinderd of zelfs tijdelijk was opgeschort door het slechte weer. Alom wordt geklaagd over een gebrek aan coördinatie, waardoor hulpvoorraden nog steeds geen afgelopen gebieden hebben bereikt.

Vertegenwoordigers van de Verenigde Naties waarschuwen voor een groeiende dreiging van ziekten, zoals malaria en cholera. De VN schatten dat zo'n vier miljoen mensen gedupeerd zijn door de aardbeving van afgelopen weekeinde in India en Pakistan. Twee miljoen hebben hun huis verloren.

De laatste schattingen over het aantal slachtoffers variëren van 23.000 tot 35.000 mensen, vooral in het door Pakistan bestuurde Kashmir. In het door India bestuurde deel van Kashmir zal het aantal van 1.400 doden nog verder oplopen, is de verwachting.

De VN hebben verzocht om 272 miljoen dollar voor de hulpverlening aan overlevenden in het noorden van Pakistan. Dat geld is onder meer nodig voor tenten, voedsel, dekens, medicijnen en water.

Nadat hulpvluchten gisteren wegens het stormachtige weer waren gestaakt naar de hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kashmir, Muzaffarabad, werden ze vandaag hervat door Amerikaanse, Pakistaanse, Duitse en Afghaanse helikopters. Zij brachten onder meer voedsel en medicijnen of vervoerden zwaargewonden naar ziekenhuizen. Zo'n 50.000 Pakistaanse militairen helpen daarbij.

Inwoners van Muzaffarabad maken volgens ooggetuigen een wanhopige indruk en belegeren vrachtwagens met voedsel en water, waarbij de zwakkeren opzij worden geduwd. Duizenden mensen leven al dagen in de buitenlucht zonder sanitaire voorzieningen of hulp. Overal liggen nog lijken op straat. Vanochtend vroeg werd na vier dagen nog een vijfjarig meisje onder het puin van haar huis vandaan gehaald. ,,Ik wil drinken'', was het eerste wat Zarabe Shah zei.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft aangekondigd dat ze Pakistan zal bezoeken om de verwoestingen met eigen ogen te bekijken. Zo'n dertig landen hebben hulpmateriaal of voorraden gestuurd naar het getroffen gebied.

De Verenigde Staten zullen de komende dagen zo'n 25 tot 30 Amerikaanse helikopters vanuit Afghanistan en Bahrein en andere landen in de regio naar Pakistan sturen. De NAVO besloot gisteren bevoorrading met vliegtuigen vanuit Europa te coördineren. Een eerste vliegtuig met voorraden vertrok vanochtend vanuit Slovenië. Volgens diplomaten is het nog te vroeg om te zeggen hoeveel vliegtuigen worden ingezet. Voorlopig worden nog geen troepen of helikopters van de NAVO-macht ISAF in Afghanistan gestuurd. Duitsland en de VS zenden die wel op eigen kracht vanuit Afghanistan.