Henk H. uit Katwijk en zijn cocaïnekoeriers

Tegen vijf mensen uit Katwijk en omgeving werden vandaag hoge straffen geëist voor het in- en uitvoeren van cocaïne.

Ze hadden geen flauw idee voor wie ze werkten. Allemaal waren ze direct of indirect door Henk H. geronseld als cocaïnekoerier. We voerden gewoon onze taak uit, zeggen drie mannen die gisteren en vandaag terechtstonden voor de Haagse rechtbank. Naast hen in het beklaagdenbankje zaten `leider' Henk H. (59) en zijn vermoedelijke assistent Peter van K. (42), beiden uit Katwijk.

Toch is cocaïnesmokkel niet het enige waarvan de drie koeriers worden verdacht. De officier van justitie legde hun ook deelname aan een criminele organisatie ten laste. Allemaal hebben ze wel eens gehoord van de Ghanees Floyd T. (48) en de Fransman Frank A. (49), beiden woonachtig in Amsterdam, aan wie Henk H. de binnengesmokkelde cocaïne leverde. Maar wie die twee precies zijn, of wie zij nog boven zich hebben in de organisatie: de koeriers weten het niet.

Vanochtend zei de officier van justitie dat zowel de drie koeriers als de twee mannen die boven hen stonden wel degelijk deel uitmaakten van een criminele organisatie. Die inschatting leverde hoge eisen op: elf jaar gevangenisstraf voor Henk H., acht jaar voor Peter van K. en acht, vijf en vier jaar voor de koeriers. Gisterochtend werd tegen de Duitsers Uwe A. en Alex B., die cocaïne kochten van Henk H., respectievelijk twaalf en zes maanden cel geëist. Vanmiddag staan Floyd T. en Frank A. terecht.

Henk H. wordt door het openbaar ministerie (OM) gezien als de hoofdpersoon van de `Katwijkse connectie' in een omvangrijke drugszaak. Volgens de officier van justitie heeft een criminele organisatie tientallen drugstransporten uitgevoerd van en naar Groot-Brittannië, de Nederlandse Antillen, Costa Rica, Venezuela, Ecuador, Peru en Ghana. H. fungeerde volgens het OM als tussenpersoon: hij ronselde koeriers, hij zorgde ervoor dat de geïmporteerde cocaïne bij Floyd T. en Frank A. terechtkwamen en hij regelde zaken als vliegtickets en hotels in het buitenland. Zelf ontkent hij de meeste van de ten laste gelegde feiten.

Hoewel het OM de Katwijkse connectie al in september 2004 in de gaten kreeg, was het een gedetailleerde verklaring van een van de cocaïnekoeriers, Wim van E. (38) uit Rijnsburg, die de zaak in mei 2005 aan het rollen bracht. Ook gisteren in de rechtszaal vertelde hij uitvoerig hoe H. hem naar Isla Margarita in Venezuela stuurde om drugs op te halen. Dat hij het zaakje daar niet vertrouwde en met lege handen terugkeerde. Over hoe hij twee keer met meer succes naar Ghana afreisde. De officier van justitie zei rekening te hebben gehouden met zijn medewerking aan de strafzaak, maar eiste toch vijf jaar celstraf.

Als enige verdachte zei Van E. iets meer van opdrachtgevers Floyd T. en Frank A. te weten. Floyd T. zou de tickets en de vluchten hebben geregeld, Frank A. zou de overdracht van de cocaïne op Schiphol hebben georganiseerd. Bovendien was Frank A. de man die de instructies gaf, aldus Van E.

De uit Katwijk afkomstige Leo K. (42) had zich ironisch genoeg door Henk H. laten ronselen om zijn cocaïneverslaving te kunnen bekostigen. Hij was begonnen met ,,een klusje in Engeland'', waarna zijn werkterrein werd verlegd naar Zuid-Amerika. ,,H. zei: ga naar Peru en haal wat'', aldus K. Die opdracht mislukte nog, maar later kreeg hij de smaak te pakken. Voordat hij met 4,4 kilo cocaïne werd gepakt in Venezuela, had hij met succes 3,5 kilo in cakemix verstopte coke Ecuador uit gesmokkeld. Ook wist hij talloze malen de douane te passeren met cocaïne uit Engeland. Omdat hij van alle koeriers de meeste transporten heeft gedaan, eiste het OM acht jaar cel.

De door Wim van E. geronselde Lex T. (45) uit Noordwijk verklaarde dat hij cocaïnekoerier was geworden ,,uit armoede''. Uit zijn relaas bleek een ongelukkige jeugd en een aversie tegen ,,het systeem''. Ook hij bekende diverse malen drugs te hebben vervoerd. Hij hoorde vier jaar tegen zich eisen. Peter van K., de vermoedelijke assistent van Henk H., ontkende tijdens de politieverhoren alles, en ook in de rechtszaal. Maar diverse belastende verklaringen tegen hem brachten het OM tot een eis van acht jaar gevangenisstraf.

Hoewel de officier van justitie in zijn requisitoir de drie koeriers ,,arme drommels'' noemde, werden zijn eisen als ,,fors'' beschouwd. ,,Goeiedag!'', was de reactie van een van de advocaten. De meeste van hen zeiden vrijspraak te gaan vragen voor deelname aan een criminele organisatie.

    • Derk Walters