Help!

Tien jaar na Help, de liefdadigheids-cd voor War Child uit 1995, hebben twintig Britse en Afrikaanse popmuzikanten een liedje geleverd voor het vervolg: Help! A Day In The Life. De muzikanten kregen de beperking dat hun nummer in één dag moest worden opgenomen. Dat pakte goed uit. Met twintig groepen is het totale resultaat uiteenlopend. Maar alleen al de keuze van bands is verrassend en actueel, met kopstukken als Radiohead, Coldplay en Gorillaz en aanstormend talent als Babyshambles, Hard-Fi en Go!Team, en de Afrikaanse ontdekkingen Emmanuel Jal en Tinariwen. Er zijn een aantal covers, zoals de schaamteloos sentimentele versie van Elton Johns Goodbye Yellow Brick Road door Keane, de ska-versie van Marvin Gaye Heard It Through The Grapevine door The Kaiser Chiefs – het enige debacle van de cd – en het curieuze Happy Christmas War Is Over van John Lennon door Boy George en nieuw talent Antony (van Antony & The Johnsons), waarbij Antony zingt als een engel, en Boy George als Johnny Jordaan.

Radiohead en Coldplay doen waar ze goed in zijn (melancholieke ballades), Magic Numbers is lieftallig, Gorillaz speelt een mooi stukje Chinoiserie, en The Go!Team blinkt uit met een instrumentale surfsong. De Afrikaanse bijdragen zijn hypnotiserende rustmomenten in een Britse moestuin van talent.

Help! A Day In The Life (isom59cd)

    • Hester Carvalho