Gokverbod hockeyers op eigen wedstrijden

De Nederlandse hockeybond (KNHB) verbiedt spelers en scheidsrechters te gokken op uitslagen van hockeywedstrijden waaraan ze zelf deelnemen. ,,Of het al gebeurde, weet ik niet en daar ga ik me ook niet in verdiepen'', zegt bondsdirecteur Johan Wakkie in een toelichting. ,,Misschien werd er wel eens iets ingezet in de kantine, maar aanwijzingen dat er iets op grotere schaal zou spelen, zijn er absoluut niet.''

Naar verluidt heeft met name bondscoach Roelant Oltmans begin deze week aangedrongen op een verbod op het inzetten op eigen wedstrijden. Aanleiding tot het expliciete verbod moet gezocht worden in Duitsland, waar begin vorige maand het Europese kampioenschap werd gehouden. Tijdens dat toernooi kon er op (eigen) wedstrijden worden ingezet. ,,We hoorden dat die mogelijkheid er was, maar voor zover ik weet heeft niemand van ons team ooit geld ingezet'', zegt international Taeke Taekema. ,,Je moet dit vooral zien als een preventieve maatregel.''

Via de goksite betandwin.com, die ook een Nederlandstalige versie heeft, is het mogelijk om op Nederlandse voetbal- en hockeywedstrijden te gokken. De Lotto, die in Nederland als enige een vergunning heeft om gokmogelijkheden op wedstrijden te bieden, bekijkt op dit moment of er maatregelen tegen betandwin.com kunnen worden genomen. ,,We hebben eerder in 2003 tegen Ladbrokes rechtszaken gevoerd en gewonnen. Op basis daarvan zijn er ook afspraken gemaakt met verschillende sites, maar wat betandwin.com nu doet gaat tegen die overeenkomst in'', zegt directeur Tjeerd Veenstra van de Lotto. Hij spreekt van een `paneuropese oorlog' die op dit moment door gokwebsites wordt gevoerd. ,,Bookmakers overtreden willens en wetens de wet. De verenigde Europese loterijen overleggen momenteel ook met de voetbalfederatie UEFA om hier een einde aan te maken. Bij het voetbal heb je het over de grootste bedragen.''

In het hockey loopt het zo'n vaart nog niet, vermoedt international Jeroen Delmee, vorige maand ook aanwezig bij het EK. ,,Ik wíst niet eens dat je via internet op hockeywedstrijden kon gokken. Maar ik ben dan ook de oudste van het team.''