Geweld als entertainment

,,In de videotheek zie je miljoenen films met pistolen op de cover als aandachttrekkers. Dat is fictie en dus oké. Maar wanneer ik als rapper met een pistool poseer, ondersteun ik een gewelddadige cultuur – vind men. Maar het is allemaal gewoon entertainment.''

Enkele uren voor zijn concert in het Rotterdamse Ahoy, grijnst de Amerikaanse rapper 50 Cent dinsdagmiddag in het Amsterdamse hotel The Grand voluit. ,,Ik ben blij met mijn succes'', legt hij uit. ,,Daarom laat ik mijn tanden vaker zien dan mijn boze blik. Mensen die kwaad kijken, zijn vaak bang; op straat word je dan juist sneller neergeschoten omdat je met een boze blik intimiderend overkomt. Ik glimlach liever.''

50 Cent is, nu zijn platenbaas Eminem als artiest tijdelijk met pensioen is, de succesvolste rapper van dit moment. Van zijn debuutalbum Get Rich Or Die Tryin verkocht hij in 2003 11 miljoen exemplaren en dit jaar van zijn nieuwe album The Massacre in de eerste vier dagen alleen in zijn eigen land al meer dan een miljoen stuks. Ook bracht hij platina-albums uit van andere rappers, zoals Lloyd Banks, Young Buck en gangsta rapper The Game uit Compton, die na een ruzie eerder dit jaar door 50 Cent uit rapgroep G-Unit werd gezet.

Het concert van dinsdagavond is vooral bedoeld als promotie voor het snel groeiende hiphopimperium van 50 Cent. Het publiek wordt opgewarmd met trailers van een binnenkort te verschijnen speelfilm en computerspel met 50 Cent in de hoofdrol. En tijdens het concert wordt steeds weer een nieuwe artiest van het platenlabel G-Unit gepresenteerd, zoals de onlangs getekende veteranen Mobb Deep en M.O.P. uit New York, en in een flits zelfs rapper Ma$e, die in de jaren negentig met Puff Daddy furore maakte als hitrapper.

Gewelddadige cultuur als entertainment manifesteert zich deze avond vooral in een stortvloed aan harde pistoolschoten en veel kogelvrije vesten. Het nieuwe groepslid van G-Unit, Spider Loc, is nog zo onbekend dat hij op het podium alleen een joint mag opsteken en aan Rotterdam mag vragen of `everybody ready' is. Hij draagt een spinnetje op zijn in legerkleuren uitgevoerde kogelvrije vest. De niet bijster grote heren van Mobb Deep verdwijnen haast in hun vesten, waarop in glimmende rode letters de naam van hun rapgroep geborduurd staat. En zo heeft vrijwel elke act vanavond zijn eigen, unieke kogelvrije vest.

Muzikaal blijft er van de krachtige, dreigende hiphop van G-Unit live vooralsnog weinig over. De rappers overschreeuwen zichzelf, hollen ademloos achter het ritme aan en grossieren in hiphopcliché's. Het is maar goed dat ze nog voldoende andere mogelijkheden hebben om hun muzikale carrière in klinkende munt om te zetten.

Concert: 50 Cent & G-Unit. Gehoord: 11/10, Ahoy Rotterdam