Duitse wet valt over koppelteken in naam

Zijn moeder heet Dorothee Paul, zijn vader Stefan Grunkin. Dus besloten de ouders, toen ze gingen scheiden, hun zoon Leonhard Matthias de achternaam Grunkin-Paul te geven. Dat is heel gewoon in Denemarken, waar Paul en Grunkin destijds woonden.

Maar niet in Duitsland, waar Paul en Grunkin vandaan komen. Toen vader Grunkin bij het bevolkingsregister in Niebüll kwam met het Deense geboortecertificaat van zijn zoon om hem te laten inschrijven, vond de dienstdoende ambtenaar dat er moest worden gekozen: de achternaam van de vader óf de moeder. Grunkin weigerde en dus staat er in het paspoort van de jongen: `Leonhard Matthias, zoon van Stefan Grunkin en Dorothee Paul'.

Een probleem van de dubbele achternaam is het koppelteken. Als dat eenmaal wordt toegelaten is het einde zoek, zegt Karin Eichhoff-Cyrus, directeur van de Gesellschaft für deutsche Sprache (GfdS) in The Wall Street Journal. De GfdS adviseert Duitse ouders desgevraagd over de acceptatie van ongebruikelijke (voor)namen. Zelf gebruikt Eichhoff-Cyrus een dubbele naam (die van haar man en van haarzelf), maar ze mag haar kinderen niet die naam geven. Hoeveel namen zouden anders haar kleinkinderen en achterkleinkinderen kunnen gebruiken? De regels in Duitsland zijn volgens Eichhoff-Cyrus streng.

Vader Grunkin heeft het er ter niet bij laten zitten en is naar het Europese Hof in Luxemburg gestapt. Hij en zijn vrouw hebben bewust voor de dubbele naam gekozen, betoogt hij. De advocaat van de Duitse staat bracht daar tegen in dat Grunkin wist of had kunnen weten dat hij een naam koos die in Duitsland niet wordt geaccepteerd. Leonhard is Duits, dus heeft hij zich te voegen naar de Duitse regels.

Het Hof in Luxemburg doet waarschijnlijk eind van het jaar uitspraak, maar heeft al een indicatie gegeven van zijn oordeel. Het verbod op het gebruik van het koppelteken is volgens die uitspraak waarschijnlijk ,,geheel onverenigbaar'' met het recht van Leonhard als burger van de EU.