Dubbele axels

Je hebt het intelligente meisje dat eigenlijk niets liever wil dan kunstschaatster worden. Je hebt de protofeministische moeder die dat koste wat kost wil voorkomen. Dan is er de ex-kampioene die nu trainster is, onder andere van haar eigen dochter. Maar die wil ook wel eens een gewoon pubermeisjesleven leiden. Zo is de cirkel rond en heb je een formulefilm, die eigenlijk zo gek nog niet is – zeker als de wereld van rittbergers, cherryflips, dubbele axels en korte kürs geen geheimen voor je heeft. Tv-regisseur Tim Fywell liet alle clichés keurig uit het lood slaan. Kampioene-concurrente blijkt aardig bijvoorbeeld. Pikant in Amerikaanse setting is het ontbreken van echte mannenrollen en mannelijke rolmodellen. Alleenstaande moeders rule! Leuk hoe zo'n conservatief genre stiekem stekelig kan zijn.

Ice Princess. Regie: Tim Fywell. Met: Joan Cusack, Kim Cattrall, Michelle Trachtenberg. In: 43 bioscopen.