Doodeng sprookjesbos

Waarschuwing: The Brothers Grimm is niet voor kinderen. Voor hen is er deze herfstvakantie genoeg ander leuks in de bioscopen te beleven. De nieuwe film van opperfantast Terry Gilliam is voor iedereen die weliswaar weet dat sprookjes niet bestaan, maar toch gelooft, hoopt, denkt, schrikt zelfs dat ze héél misschien toch bestaan.

Verwacht van de regisseur van superieure cartooneske fantasy als de Monty Python-films geen brave biopic over de verzamelaars van de verhalen die in elke kinderboekenkast staan. Oplichters zijn het, de gebroeders Wilhelm (Matt Damon) en Jacob (Heath Ledger) Grimm, die aan het einde van de achttiende eeuw door een door de Napoleontische oorlogen verscheurd Europa dwalen. Ze verzinnen de volksverhalen waar ze beroemd mee geworden zijn, ter plekke. En vervolgens roeien ze tegen een aardige som hun eigen heksen, wolven en trollen uit. Tot ze in Marbaden komen waar Roodkapje net is verzwolgen. Dit is een echt sprookjesbos, dat niet met zich laat sollen.

Gilliam geeft zijn film vorm met ernst en pathetiek. The Brothers Grimm is een slordige, burleske en rafelige kostuumfilm over magische bonen en mannen die in de stromende regen hun vuurtje brandende proberen te houden. Soms lijkt het of Gilliam halverwege z'n interesse voor het materiaal alweer kwijt was. Dan weer is z'n pleidooi voor de fantasie vlammend en indrukwekkend.

Wat beklijft zijn de beelden: van de ijdele koningin Monica Bellucci, wier spiegelgezicht in duizend splinters uiteenspat of van het rode jakje met capuchon dat in de mist een eigen leven lijkt te leiden. Zo citeert Gilliam niet alleen Grimm, maar ook de horrorfilm en maakt hij sprookjes weer eng.

The Brothers Grimm. Regie: Terry Gilliam. Met: Matt Damon, Heath Ledger, Peter Stormare, Monica Bellucci. In: 53 bioscopen.