Briljante `Masterclass'

Cabaretier Hans Teeuwen maakt een film. Dat hebben we geweten het afgelopen Nederlands Filmfestival. De première van het tv-drama Masterclass was een sensatie. Blij als een kind dat zojuist een voetbalbeker heeft gewonnen liep regisseur Teeuwen in de zaal `Cinema! Cinema!' te schreeuwen.

Op de titelrol van Masterclass is hij wat bescheidener, daar heet zijn fake-documentaire een `document'. Dat is ongetwijfeld weer bedoeld als parodie op de gelijknamige documentairereeks van de NCRV, die op vaak zuigende toon hoofdpersonen tot een of ander `inzicht' dwingt.

Naar verluidt was Masterclass een idee van wijlen Theo van Gogh, voor wie Teeuwen dan ooit weer het uitgangspunt van diens film Interview bedacht. In beide films krijgt Pierre Bokma de gelegenheid om zijn beste filmrollen te spelen, en daarmee is meteen het misverstand uit de wereld geholpen dat deze acteur niet voor film geschikt zou zijn.

Sterker nog: in Masterclass is Bokma de enige acteur die ik nog wel eens in een film zou willen zien. De andere spelers maken zich zo briljant belachelijk in hun parodieën op het acteursvak, dat ik bang ben dat Masterclass in de toekomst een schaduw zal werpen op al hun rollen. Voor deze superieure vorm van zelfspot is heel wat lef nodig.

Waar gaat het allemaal om? Acteur Pierre stelt in een masterclass voor jonge toneelspelers zijn grote leermeester Peer (gespeeld door Peer Mascini) voor aan een nieuwe generatie. Het is de bedoeling dat ze daar een documentaire van maken.

Ondertussen herinnert het puikje van de Nederlandse theaterwereld, gefilmd in klassieke `pratende hoofden'-setting, zich eerdere masterclasses van het theatrale genie, en die waren even existentieel als destructief. In gewone mensentaal: ze gingen helemaal nergens over.

De vooroordeelbevestigende, cumulatieve grap van de film is dat acteurs geen gewone mensentaal praten. De film is een beetje te lang om de volle 70 minuten voor lachkrampen te zorgen. Maar om met de woorden van Peer te spreken: ,,Timing is prietpraat. Spanning is een leugen.''

Masterclass. Regie: Hans Teeuwen. Met: Pierre Bokma, Peer Mascini, Gijs Scholten van Aschat, Sacha Bulthuis, Halina Reijn, Kees Hulst, Monic Hendrickx, Cas Enklaar, Ellen Vogel. In: 11 bioscopen.

    • Dana Linssen