Avebe benoemt nieuwe toplieden

Okke Koo is de nieuwe bestuursvoorzitter van aardappelzetmeelconcern Avebe. Hij neemt de plaats in van de deze week naar huis gestuurde topman Pieter Krijne. Gert Jan Noordermeer vervangt de eveneens weggestuurde financieel directeur André Beijers. Dit heeft de raad van commissarissen van Avebe (1.300 werknemers, netto jaaromzet 628 miljoen euro) gisteren bekendgemaakt.

Koo en Noordermeer hebben opdracht gekregen een nieuw beleidsplan te maken over de koers van het concern, dat eind van dit jaar klaar moet zijn. Als reden voor het vertrek van de top wordt ,,een ernstig en onoverbrugbaar verschil van mening over het beleid'' gegeven. Krijne zegt verrast te zijn door zijn ontslag. ,,Ik was zaterdag op weg naar een gesprek met de centrale ondernemingsraad toen ik werd gebeld en mij werd gevraagd te vertrekken. Als reden werd de tapiocastrategie gegeven.'' Krijne werkte die vijftien jaar bij Avebe en klom op tot bestuursvoorzitter. Hij en Beijers wilden behalve zetmeel uit aardappelen meer omzet halen uit zetmeel uit tapioca, afkomstig uit de cassavewortel. Hiervoor waren meer investeringen nodig in Zuid-Amerika en Azië.

De raad van commissarissen wilde hier echter niet aan. Krijne: ,,Groei in aardappelzetmeel is niet mogelijk, wel in tapioca. We zitten al twintig jaar in tapioca met fabrieken in Thailand, Indonesië en Brazilië.'' De verhouding aardappel en tapioca is nu 80-20. Binnen tien jaar zou dat naar het oordeel van Krijne 60-40 of 50-50 moeten zijn. Het ontslag van Krijne en Beijers volgde op een uitspraak van de ondernemingskamer afgelopen vrijdag, die een deel van het reorganisatieplan afwees. Hierdoor kunnen ontslagvergunningen voor 148 werknemers niet worden verstrekt. Maar volgens Krijne is dit niet als reden voor zijn ontslag gegeven. Ook de staking bij Avebe, die werd gevoerd om de ontslagen van tafel te krijgen, speelde geen rol, zegt hij. Hierdoor leed het concern een verlies van tussen de 15 en 20 miljoen euro.

Voorzitter Albert Kuiper van de centrale ondernemingsraad betreurt het vertrek van Krijne. Kuiper vindt dat de raad van commissarissen beide topmannen te snel heeft weggestuurd. De centrale ondernemingsraad was met Krijne in gesprek over de ontstane situatie. ,,Hij reageerde positief op onze voorstellen.'' Avebe-woordvoerder Harry Jasken reageert fel op Kuipers woorden. ,,De COR wilde economisch noodzakelijke maatregelen blokkeren en stapte naar de ondernemingskamer. Als je zelf actief speler bent, moet je achteraf niet gaan miepen.''