ASML positief gestemd

Chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven is optimistischer geworden over het aantrekken van de economie. Het bedrijf dat één van de belangrijkste toeleveranciers is van de halfgeleiderindustrie, baseert zich daarbij op de goede resultaten van het bedrijf in het derde kwartaal. De nettowinst van ASML kwam uit op 48 miljoen euro op een omzet van 533 miljoen euro. Dat heeft de onderneming vanochtend bekendgemaakt. De winstcijfers hebben analisten verrast.

In het afgelopen kwartaal kreeg ASML orders voor 46 nieuwe chipmachines tegen een gemiddelde verkoopprijs van 15,8 miljoen euro. Volgens ASML werd er niet eerder voor zo'n hoge prijs verkocht. Het aantal orders steeg naar 87 systemen met een waarde van 1,245 miljard euro. Voor het vierde kwartaal rekent de Veldhovense chipmachinemaker op een vergelijkbaar aantal orders als in de afgelopen drie maanden. ASML denkt de komende maanden veertig systemen te verkopen.

,,Door onze productmix en de klanten die we hebben, bevinden we ons in een goede concurrentiepositie'', zegt bestuursvoorzitter Eric Meurice in een toelichting op de cijfers. ASML denkt dat de omzet volgend jaar minimaal even hoog zal zijn als in 2005. ,,Dat is een signaal dat chipproducenten optimistischer worden over volgend jaar'', zegt analist N. de Zwart van Rabo Securities.

Ook uit de VS kwam nieuws uit de chipsector. Chipfabrikant Advanced Micro Devices (AMD) heeft in het derde kwartaal een winst behaald van 76 miljoen dollar, tegenover 44 miljoen vorig jaar. De omzet steeg met 23 procent tot 1,52 miljard dollar dankzij een betere verkoop van halfgeleiders voor computers. AMD is de op één na grootste producent van computerchips en opent vrijdag in Duitsland een geavanceerde fabriek waar halfgeleiders in zeer grote aantallen zullen worden geproduceerd.