`Ambulance twee uur te laat'

Een nog onbekende man is maandag op straat in Amsterdam overleden, nadat hij ruim twee uur op een ambulance had gewacht. De man zat op een bankje op het Steve Bikoplein in Amsterdam-Oost en maakte volgens een getuige een zieke indruk. De getuige belde vervolgens met het alarmnummer en vroeg om een ambulance. De ambulance arriveerde pas twee uur later en toen was de man al overleden.

Een woordvoerster van de GGD bevestigt dat er meerdere meldingen binnen zijn gekomen over de man. De dienst heeft inmiddels van alle meldingen de banden afgeluisterd. Daaruit blijkt volgens de woordvoerster dat het na de eerste melding om 12:02 – onder andere door ,,de taalbeheersing van de getuige'' – niet helemaal duidelijk was wat er aan de hand was. De centraliste zei volgens de voorlichter daarop dat iemand ,,poolshoogte'' zou komen nemen. De politie werd gevraagd om op het plein te gaan kijken. Die troffen de man niet aan en vertrokken weer. Daarmee was de zaak volgens de GGD toen afgedaan.

De volgende meldingen waren om 14:12, 14:15 en 14:22. Na die laatste melding werd daadwerkelijk een ambulance gestuurd. Toen die arriveerde was de al man overleden.

De identiteit van de man is nog niet bekend, zegt de woordvoerster van de GGD. Volgens de politie zou de man aan een ,,terminale ziekte'' hebben geleden. Of dat klopt en of zijn dood daarvan het gevolg is, wordt volgens de politie onderzocht.

De GGD zegt dat ze volgens de regels gehandeld heeft. ,,We maken bij iedere melding een inschatting. Het is normaal dat we de politie vragen om assistentie als een melding niet helemaal duidelijk is. Er komen vaak onduidelijke en loze meldingen binnen. We kunnen niet overal een ambulance naar toe sturen. Daar hebben we niet genoeg ambulances voor.''

Een forensisch arts moet de doodsoorzaak van de man vaststellen. Volgens de GGD is het nu aan het openbaar ministerie in Amsterdam of ze de zaak verder wil onderzoeken.

Het openbaar ministerie kon vanochtend niet op de zaak reageren.