Twee weken bedenktijd voor lening

Consumenten moeten twee weken bedenktijd krijgen om van een consumentenkrediet af te kunnen. Ook moet de informatie over zo'n lening beter.

Dat heeft de Europese Commissie voorgesteld.

Naast de bedenktijd van twee weken krijgen consumenten in de Europese Unie ook de mogelijkheid een contract voor een krediet op te zeggen als de aankoop waarvoor het krediet is bestemd niet doorgaat. Verder moet de informatie over kosten en voorwaarden van zo'n krediet beter. De EU-richtlijn beperkt zich tot consumentenkredieten van maximaal 50.000 euro. Er komt een recht op versnelde aflossing.

Ook moeten consumenten een beter inzicht krijgen in kosten en kredietvoorwaarden, zodat ze aanbiedingen kunnen vergelijken. Zo moeten in advertenties het jaarlijkse rentepercentage, de kosten van de maandelijkse betalingen en contractkosten worden vermeld.

De Nederlandse Consumentenbond is positief over het voorstel. Volgens een woordvoerster hebben leners een bedenktijd van twee weken nodig ,,om de kleine lettertjes in de kredietcontracten te kunnen lezen''. In Nederland bestaat nog geen regeling met een bedenktijd bij consumentenkredieten. Ook kan men niet van het contract af als een aankoop niet doorgaat.

Sinds september 2003 geldt in Nederland voor hypotheken een bedenktijd van drie dagen. Mocht de hypotheeknemer binnen deze periode afzien van de lening, dan kan dit kosteloos en zonder opgaaf van reden.

Het huidige voorstel voor een consumentenkrediet gaat om een gewijzigde ontwerprichtlijn van de Europese Commissie, die hiermee reageert op kritiek van het Europarlement en de lidstaten. Het eerste voorstel van september 2002 werd gekritiseerd wegens te vergaande harmonisatie en te weinig beleidsvrijheid voor lidstaten. Al eerder werd het Commissie-voorstel aangepast. Eurocommissaris Kyprianou (Consumentenbescherming) gaat ervan uit dat er volgend jaar een akkoord is.

Volgens het voorstel kunnen lidstaten eigen, specifieke regelingen maken. Tegelijkertijd moeten lidstaten elkaars normen in een beperkt aantal gevallen erkennen, zodat de interne markt kan functioneren. Kredietverschaffers moeten nationale kredietgegevens van consumenten in een andere lidstaat kunnen raadplegen.