Top Israël en Palestijnen weer afgelast

Wegens grote verschillen van mening hebben de Israëlische en Palestijnse leiders, Ariel Sharon en Mahmoud Abbas, een voor vandaag geplande bijeenkomst opnieuw uitgesteld.

Het zou de eerste bijeenkomst tussen de Israëlische premier en de Palestijnse president geweest zijn na de ontruiming van de Israëlische nederzettingen en militaire bases in de Gazastrook in augustus.

De Amerikaanse president Bush en de Jordaanse koning Abdallah hadden zich beijverd om Abbas en Sharon bij elkaar te brengen. Maar de Palestijns-Israëlische relaties bevinden zich in een diep coma waardoor de voorbereiding van een topontmoeting over grenzen, nederzettingen, het vrijlaten van Palestijnse gevangenen en de overdracht van Palestijnse steden aan Palestijnse politiediensten niet tot resultaat heeft geleid. Eind september zorgde oplaaiend Israëlisch-Palestijns geweld in de vorm van liquidaties van Palestijnse militanten en beschietingen van Israëlische stadjes met Qassamraketten voor een impasse.

De Palestijnen willen dat Israël de in februari gemaakte afspraken over de overdracht van Palestijnse steden en het vrijlaten van gevangenen uitvoert. Ook eisen de Palestijnen de stopzetting van de uitbreiding van nederzettingen en de aanleg van de afscheidingsmuur. Maar het Israëlische leger en de geheime dienst hebben premier Sharon gewaarschuwd op deze punten geen concessies te doen, hoe belangrijk dat ook moge zijn voor de positie van Abbas.

Israël verwijt Abbas nog altijd te weinig te doen om de militante organisaties Hamas en Islamitische Jihad te ontwapenen. Abbas zegt niet in de positie te zijn om dat te doen zonder een burgeroorlog te ontketenen. De Palestijnse politiediensten zouden bovendien niet over voldoende wapens beschikken om die strijd aan te gaan en te winnen. Israël weigert echter de bevoorrading goed te keuren.

Met een beroep op de veiligheid van Israël zijn ook de geschillen over het openen van grensposten naar de volledig afgesloten Gazastrook niet opgelost. Alleen pelgrims en ernstig zieken mogen de Gazastrook uit via de grenspost Rafah en essentiële levensmiddelen; internationale hulp wordt doorgelaten via de grenspost Karni. Beide posten zijn echter slechts sporadisch geopend. Oproepen van de EU om de grens te openen in het belang van de wederopbouw zijn tot nu toe genegeerd.