Televisie Film van de dag

Die Silberhöhe (Britta Hosman, 2005). Silberhöhe is een documentaire met af en toe de allure van speelfilm – vandaar Film van de Dag. Britta Hosman ging voor de VPRO kijken in Oost-Duistland. De helft van de Ossi's is sinds de val van de Muur in 1989 verhuisd naar beter oorden. Maar hoe zit het met de achterblijvers? Ze ging kijken in Halle en dan meer speciaal naar stadsdeel die Silberhöhe (de zilverhoogte). Ze volgde enkele hoofdpersonen, een jongen die een baantje krijgt in een restaurant, een wat oudere vrouw die de post rondbrengt. Doodgewone mensen in een wijk die bijna onder hun voeten vandaan wordt gesaneerd. Het gaat over dromen en het vervliegen daarvan, over oude en nieuwe idealen en dat alles tegen het onverbiddelijke decor van de sloopmachines. Soms is er misschien iets té filmisch gefilmd, dan lijkt het of de drang om er iets Heel Moois en Droevigs van te maken te groot werd in de filmmaakster. Maar een bijzondere film is het zeker.

Ned.3 23.00-23.50u.