Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Derde en laatste deel in de serie Ticket Turkije over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. In deze aflevering een reportage over de veel voorkomende eerwraak in vooral het Zuidoosten van Turkije met een gesprek met Hasib Gergez die zijn nichtje vermoordde om de eer van de familie te redden. Het meisje zou zijn vreemdgegaan. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de invloed van zijn geloof op het beleid van de Amerikaanse president Bush en een reportage over de leegstand van 6 miljoen vierkante meter Nederlandse kantoorruimte. Ned.3, 22.15-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Werken bij Chanel. Derde deel van een serie over het werk van het Franse modehuis Chanel. Vanavond met de rituelen rondom de Haute Couture collectie van ontwerper Karl Lagerfeld. Ned.3, 19.50-20.20u.

Andere tijden. Over de scheepsbouwer Cornelis Verolme, over wie deze week een biografie verschijnt, en een onbekend deel van zijn voormalige concern, een scheepswerf in Brazilië. Verolme was ooit, eind jaren vijftig, met een jacht langs de oostkust van Brazilië gevaren op zoek naar een geschikte plek. Op een gegeven moment zag hij een baai die aan zijn verlangens voldeed. Daar kwam de werf ook. In de bedrijfsleiding zette hij vooral Nederlanders neer – sommigen werken er nog. De werf is eigendom van het Brasfelsconcern en Verolmes naam staat nog op een straatnaambordje en midden op de werf staat zelfs een standbeeld van hem. Verolme overleed in 1981. Ned.3, 20.55-21.25u.

Rare streken: De verborgen wereld van Yellowstone. Over de invloed van de seizoenen op het dierenleven in één van Noord-Amerika's oudste en grootste natuurparken, het Yellowstonepark. In de lente bruist Yellowstone van het leven, maar het is ook een gevaarlijke tijd. De kwetsbare jongen van elanden en grizzlyberen moeten de soms nog barre weersomstandigheden én de roofdieren zien te overleven. België 2 (Canvas), 21.00-21.55u.

Le secret perdu de Cathérine La Grande. Over de seksuele uitspattingen van de Russische Tsarina Katharina de Grote (1729-1796) doen al eeuwenlang de wildste verhalen de ronde. Eén van de hardnekkigste geruchten wil dat zij haar talloze minnaars ontving in een speciaal daartoe ontworpen erotisch kabinet: een compleet appartement waarvan de muren, de meubels, de schilderijen en de beeldhouwwerken sterk erotisch gekleurd waren. Tijdens de Sovjet-periode werd het bestaan van dit kabinet met klem ontkend. Toch beweerden een aantal Duitse soldaten na de oorlog dat zij tijdens de winter van 1941 in één van de paleizen van de Tsarina in Sint-Petersburg, terecht waren gekomen in een onthutsend, quasi pornografisch universum. België 2 (Canvas), 22.50-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Live uitzending met onder anderen schrijfster Susan Smit, bekend van het tv-programma Goedemorgen Nederland, waarin ze literatuur bespreekt. Verder vertelt Studio Sport-journalist Kees Jongkind over goede televisie en welke programma's hij niet kan aanzien. Ook aanwezig NEC-speler Björn van der Doelen die een van de oprichters is van de band Cardo. Deze band bestaat uit muzikale profvoetballers en topmusici met een handicap. Ned.3, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Gesprekken met oud-premier Ruud Lubbers over 25-jaar CDA en met schrijfster Désanne van Brederode over haar boek Barsten waarin zijn schrijft over ons tekort aan liefde, vriendschap en geloof. Ook aanwezig coördinator Regina Mac-Nack van de Voedselbank in Amsterdam-Zuidoost over armoede en wat haar drijft zich in te zetten voor de allerarmsten. Ned.1, 22.05-22.50u.

Barend & Van Dorp. Staatssecretaris Medy van der Laan over haar plannen met betrekking tot de publieke omroep en acteur Huub Stapel over zijn rol van Willy Brandt in het stuk Democraten. Ook Dieter Troubleyn over zijn rol als Jezus in de musical Jesus Christ Superstar. Admiral Freebee treedt op. Talpa, 22.30-23.30u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Over de vorderingen om chocolade te maken van cacaobonen die zonder slavenarbeid op de Afrikaanse plantages zijn geplukt en `verse' sinaasappelsap uit een pakje. Ned.3, 21.25-22.00u.

AMUSEMENT

De nix factor: Wedden dat iedereen een ster kan worden? Eerste aflevering van een muzikale weddenschap waarin drie succesvolle platenproducers (Tjeerd Oosterhuis, Rob Bolland en Emile Hartkamp) beweren dat ze van talentloze kandidaten een zangster kunnen maken. Een vakjury bestaande uit Daan van Rijsbergen, Manuela Kemp en Jeroen van de Boom zoekt in de uitzending van vanavond zes talentloze kandidaten. De komende vier weken gaan producers met de kandidaten aan de slag om in de finale verrassend voor de dag te komen. Talpa, 21.30-22.30u.

DIGITALE KANALEN

Sesamstraat. Voor de allerkleinsten die toch al webwijs zijn is er de site van Sesamstraat. Er kunnen filmpjes bekeken worden van onderwerpen uit voorgaande afleveringen, of gemaild worden met Tommie en kornuiten.

www.omroep.nl/nps/sesamstraat