Sterfhuisconstructie voor symfonische sector dreigt 2

Volgens Kees Vlaardingerbroek gaat het slecht met de klassieke-muziekcultuur die ten onder gaat aan cultuurrelativisme en beleidsmatige utiliteit. Hazes is voor velen evenveel waard als Haydn, en mensen die Bach, Mozart en Beethoven als hoogste kunstnorm zien worden zelfs niet meer serieus genomen. Daarnaast wordt volgens Vlaardingerbroek kunst in Nederland vooral ingezet met economische en sociale motieven, cultuur wordt nooit meer als een ding an sich beoordeeld.

Als ik dit hoor, vind ik opeens ook dat het slecht gaat met de klassieke-muziekcultuur. In het hele artikel gaat het niet over het voortbestaan van klassieke muziek, of concreter gezegd, waarom het toch zo belangrijk is dat Bach op de best mogelijke manier wordt uitgevoerd. Het gaat hier louter over het voortbestaan van elitaire instituties. De ondergang van onze eigen klassieke-muziekcultuur lijkt onafwendbaar, als ze haar mentaliteit niet verandert.

    • Joost Heijthuijsen
    • Producent bij Muzieklab Brabant