Schröder is bijna weg

Gerhard Schröder heeft zijn aanspraak op de kanselarij laten varen. Na zeven jaar als kanselier en ruim vier maanden na het forceren van vervroegde verkiezingen komt zijn afscheid snel dichterbij. Maar nog is hij niet weg.

Drie weken na de verkiezingen neemt de bondskanselier een curieuze positie in. Hij zal vrijwel zeker geen deel uitmaken van een kabinet-Merkel. Maar voor de totstandkoming van dat kabinet kan hij van groot belang worden. Officieel heeft hij zich nog niet uitgelaten over zijn toekomstplannen. Tijdens een vergadering van de SPD-top, gistermiddag achter gesloten deuren, zei hij dat zijn ,,levensplanning'' er anders uitziet. Zijn woordvoerder wilde die woordkeuze aanvankelijk niet bevestigen, maar later moest SPD-voorzitter Müntefering toegeven dat Schröder die woorden inderdaad in de mond had genomen.

Welke wending Schröders leven zal nemen is nog niet duidelijk. Duidelijk is wel dat hij gaat deelnemen aan de onderhandelingen over een grote coalitie. Schröder wordt daarmee vermoedelijk een van de mensen die het regeerakkoord straks intern aan de man moeten brengen en die de SPD-fractie ervan moeten overtuigen dat sociaal-democraten toch met kanselier Merkel kunnen leven.