Regenboog blijkt vlekkenpatroon

Bestaat verlangen nog? Hebben kinderen nog wat te dromen? Op de computer reserveert het meisje een virtuele hotelkamer dat het zelf inricht terwijl haar broertje oorlog voert. Het is spel en niks kan niet op de computer. Het komt in het kind haar kop wellicht niet eens meer op nog iets te wensen. Maar vader droomt maar door. Een echte speelgoedzeppelin, wat zou dat prachtig zijn voor de kleine.

,,Ik reageer omdat ik als Delftenaar mij uitgedaagd voel door uw opmerking of er niet een miniatuur heteluchtzeppelin kan komen'', schrijft een Delftenaar die voorrekent dat het niet kan. Speelgoed vliegtuigen die echt vliegen en helikopters heb je die een kleuter vanaf de grond radiografisch besturen kan.

Delftse studenten – het stond in deze krant – bouwden een elektrische libelle met een cameraatje erin. Een kleine spion in de lucht, ook heel geschikt als speelgoed. Het deed opeens verlangen naar een stil hetelucht zeppelinetje en ik vroeg Delft of dat zou kunnen. Nee, zegt Delft.

Met waterstof of helium zijn er wat mogelijkheden. Er zijn op internet heliumgevulde minizeppelins te koop. Uit Amerika. Heel duur. En volgens een Bussumse winkelier in echt vliegende tuigen kan een gewone burger in Nederland moeilijk aan helium komen.

Beter je dromen bijstellen. Een regenboog dan maar. Kun je een regenboog in huis halen zonder nat te worden?

In de catalogus van het Rotterdamse verzendhuis Arabesk (www.arabesk.nl), gespecialiseerd in wonderen, staan regenboogmachines onder het hoofdstuk natuurkunde/optica/licht. Amerikaanse speeltjes, in China gemaakt.

Ze kosten iets minder en iets meer dan 30 euro. Voor een regenboog niet duur. En je krijgt er iets bij. `Brings good Chi into your home, according to Feng Shui', staat op de verpakking.

Vraag aan Google wat goede chi is en sta versteld. Je hebt slechte chi en goede. Als je maar genoeg goede chi in huis haalt, dan word je oud jong en win je een prijs in de loterij. Goede chi neemt schadelijke straling op van je computer en stroomt door je lichaam. Zorg wel dat de deuren in huis altijd dicht zijn anders gaat de chi ervandoor. Men kan zich ook insmeren met chi. En heb je een winkel, maak dan een spiegel boven de kassa zodat de goede chi in de la van de kassa reflecteert. Het verdubbelt de omzet.

Buiten dat heel veelbelovende is het machientje ook al de aanschaf waard om je kind te kunnen laten zien hoe het werkt. Op stroom uit de zon.

Er zijn er twee. Een enkele en een dubbele en ze werken eender. In een doorzichtig plastic trommeltje zitten een spoel en een sensationeel klein elektromotortje. Het motortje drijft tandwieltjes aan; geen versnellings- maar een vertragingsbak.

Onder het trommeltje hangt een geslepen stuk kristal dat langzaam ronddraait aan een draadje. Als de zon schijnt. Bovenop het trommeltje staat en zonnepaneeltje. Dat maakt van licht de elektrische energie voor het motortje. De machine wordt met een zuignap op een raam geplakt waar zonlicht op valt. Zelfs bij schrale zon, gedempt door lichte sluierbewolking vangt het machientje voldoende licht om het kristal (bij de dubbele machine twee kristallen) rond te draaien. Maar bij volle zon is het effect het grootst. Het kristal strooit het opgevangen zonlicht in verschillende kleuren door de kamer. Op de vloer, de muren en het plafond. Disco!

Alleen door de verkeerde naam van het ding moet je even een teleurstellinkje wegslikken. Het is geen `rainbowmaker', zoals op de verpakking staat, er verschijnt helemaal geen regenboog in huis. Het zijn bewegende vlekken van licht in de kleuren van de regenboog. Had je geen hele regenboog verwacht dan was je meteen al dik tevreden geweest met het vlekkenmachientje.

Daarom had het geen rainbowmaker maar lichtvlekkenmachine moeten heten.

En wat een hoop goede chi maakt dat ding zeg.

    • Wouter Klootwijk