Overdosis coke en de Fiat Punto

Het zit Fiat niet mee. Net nu de nieuwe Fiat Punto wordt gelanceerd die het bedrijf moet redden, is de directeur marketing na gebruik van een overdosis cocaïne in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. Tot overmaat van ramp gaat het niet zomaar om een Fiat-manager, maar om Lapo Elkann (28), kleinzoon van Giovanni Agnelli, de in 2003 overleden flamboyante Fiat-baas. Lapo, de jongere broer vice-president John Elkann (29), had de opdracht om met zijn vlotte imago Fiat weer aantrekkelijk te maken bij de jeugd.

Gisterochtend kreeg de alarmdienst van Turijn een telefoontje. Of er snel een ambulance kon komen. Toen twee verplegers de nauwelijks nog ademende jongeling op bed aantroffen, herkenden ze Lapo direct. Bij hem bevonden zich twee mannen en een travestiet, de eigenaar van het appartement op een steenworp afstand van de plek waar de eerste Fiat-fabriek stond. Lapo zou, aldus de lokale media, de nacht hebben doorgebracht bij deze ,,Patrizia''.

Het is het nieuws van de dag. De televisieshow Porta a porta wijdt er de hele avond aan en serieuze kranten schrijven er pagina's over vol. Hoe Lapo, oogappel van de oude Agnelli, de jongen die in New York stage liep bij de oud-minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger, de creatieveling die van het mondaine leven hield en die na hart- en ademhalingsstoornissen in coma raakte in een appartement van een travestiet waarmee hij te veel drugs consumeerde.

Opvallend in de commentaren is het uitblijven van veroordelingen. Waar Britse bladen in een dergelijk geval van schande zouden hebben gesproken, betonen de Italiaanse media enkel hun respect voor de jonge telg uit de familie Agnelli.