Lamskoteletten met specerijen

Bij Sint Donatus op Texel zag ik potjes met mengsels van specerijen staan. Ze kwamen van over de Waddenzee en droegen de naam van de Deense kokkin Kille Enna. Zij is in zekere zin de Deense evenknie van Jamie Oliver. Ze diende als chef-kok in Engeland en de Verenigde Staten, had even haar eigen restaurant in Aarhus, maar wierp zich vervolgens met hart en ziel op het samenstellen van mengsels van specerijen. Kille betoont zich een fervent pleitbezorger van de handelswaar van onze Indische Compagnieën. Commercieel denken is haar niet vreemd. De door haar opgerichte onderneming Dream Spice presenteert zich nog steeds als eenvrouwsbedrijf. Heel romantisch, maar het is uitgesloten dat ze al die potjes op haar eentje vult en ook de `marketing' van dit alles in diverse talen, waaronder het Nederlands, op eigen kracht verzorgt. Verkoopargument is dat haar producten `biologisch' zijn, zonder enige chemische toevoeging. Het gaat om een keur aan specerijen met toevoeging van zeezout of rietsuiker en met internationaal uiteenlopende accenten: Marokkaans, Engels, Indisch en de Amerikaanse staat Louisiana. De site www.dream-spice.com vertelt u er alles over. De waar van Dream Spice is in Nederland te koop in natuurvoedingswinkels (evenals de Texelse duindoornsiroop en mogelijk ook de duindoornsaus uit het recept). Los van ideologie: Kille's mengsels zijn heerlijk.

Dep het vlees met keukenpapier droog en strooi er de specerijen over. Pel en snipper de ui en de knoflook. Was pruimen en abrikozen, halveer ze en verwijder de pit. Verhit de olie in een koekenpan en bak de koteletjes 1,5 tot 2 minuten per kant. Neem ze uit de pan en houd ze afgedekt warm. Bak de snippers ui en de knoflook 1 minuut in het bakvet. Voeg pruimen, abrikozen en duindoornsaus toe (of duindoornsiroop met 1,5 deciliter warm water, of honing). Even laten pruttelen en op smaak brengen met de specerijen. Leg de koteletjes in de saus. Eet er aardappels bij en sperziebonen of snijbonen.

Morgen: oliesambal.

    • Annelène van Eijndhoven