Het beeld

In antwoord op vragen van het Tweede-Kamerlid Joldersma (CDA) zegde haar partijgenoot Donner (Justitie) toe om ,,met verhoogde interesse'' te kijken naar het nieuwe BNN-programma Spuiten en slikken. Daarin zou immers verslaggever Filemon Wesselink voor de camera harddrugs gebruiken, en dat is wettelijk niet toegestaan.

Er is wel wat te zeggen voor een niet-moralistisch, voorlichtend programma over drugs op een publieke zender. Er gaapt immers een behoorlijke kloof tussen de officiële versie en de praktijk van het druggebruik in Nederland, en die hypocrisie brengt met name jongeren in verwarring, en dus in gevaar. BNN lijkt bij uitstek geschikt om die taak te vervullen.

Mijn eveneens verhoogde interesse voor de eerste uitzending gisteravond leidde aanvankelijk tot nog meer verwarring. Wesselink begon zijn serie experimenten met een van de gevaarlijkste, maar voor volwassenen volstrekt legale harddrugs, namelijk alcohol. Een aan de beeldkwaliteit te beoordelen bescheiden cameraatje volgde Filemon en twee meisjes op een kroegentocht door Amsterdam, waar zijn maag na zeven rosé, vier gin-tonic en twee tequila de handdoek in de ring gooide. De worp werd gedetailleerd vastgelegd op een herentoilet, en dat was meteen het schokkendste beeld van de uitzending.

De keuze van de redactie om te beginnen met de maatschappelijk meest aanvaarde drug zal didactisch bedoeld zijn, maar trapte wel een open deur in. Zo vertelde hoogleraar Peter Cohen met een strak gezicht: ,,Van alcohol kun je behoorlijk dronken worden en het ontremt ook een beetje.''

Verwarrend is ook de door pastiches van de Kijkwijzericoontjes al in de begintitels gesuggereerde dubbele lading van de titel Spuiten en slikken. BNN wil namelijk in één programma zowel over drugs als over seks voorlichting geven. Een andere onnozele verslaggever, Ties van Westing, is benoemd tot `seksrecensent'. Gisteren mocht hij in een afgesloten hoekje van het decor ,,kijken naar een neukend paartje''. Na afloop meldde de recensent trots dat hij zelfs mee had mogen doen. Hij had wel eerst aan de man gevraagd of die biseksueel was, hetgeen niet het geval bleek.

Onder leiding van de goedgebekte, maar door dubbelzinnigheden geobsedeerde presentatrice Sophie Hilbrand (,,eens kijken hoe we de doos op smaak kunnen krijgen'', luidde tot twee keer toe haar introductie van een item over vaginale crèmes) ging het programma steeds meer de kant op van de spektakel zoekende belevingstelevisie, zoals in Try Before You Die (ook BNN).

Wat zou je voor je dood één keer gedaan willen hebben? De BNN-sterren demonstreren het: zwemmen in een kooi tussen de haaien (Katja Schuurman), zeepsop in een fontein gooien (Bridget Maasland), tankgeschut afvuren (Eddie Zoey, met dank aan de Landmacht), een F16 besturen (Sophie Hilbrand, met dank aan de Luchtmacht), aan de wieken van een draaiende molen hangen (Filemon Wesselink), in een peepshow dansen en op de Wallen in een raam staan (wederom La Hilbrand).

Sophie begon haar veelbelovende carrière niet voor niets bij de nationale bakermat van dit soort pubertelevisie, het door Heineken gesponsorde 6pack (SBS6).

    • Hans Beerekamp