`Europese tv-zenders doen veel concessies'

Televisie is nog steeds de belangrijkste informatiebron voor de meeste Europeanen, ondanks de opkomst van internet. Maar de rol van de televisie als waakhond van de democratie is in gevaar.

Dat stellen onderzoekers van het European Policy Centre en Open Society Institute, de organisatie van de Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros, in het rapport Television across Europe: regulation, policy and independence. Deze grote vergelijkende studie naar televisie in twintig Europese landen, van Groot-Brittannië tot Turkije en van Frankrijk tot Roemenië, werd gisteren gepresenteerd in Brussel.

Volgens de onderzoekers doen publieke omroepen in veel Europese landen forse concessies aan de kwaliteit van hun programma's om te kunnen concurreren met commerciële zenders. Bovendien zijn veel omroepen afhankelijk van de overheid of politieke partijen. Deze ontwikkelingen bedreigen pluralisme en diversiteit, met name in centraal en oost-Europa, stelt het rapport.

Hoewel er meer dan vierduizend televisiekanalen in Europa zijn, is de televisiemarkt in werkelijkheid zeer geconcentreerd. Dat geldt zowel voor eigendomsverhoudingen als voor marktaandelen. In de meeste landen trekt een zeer beperkt aantal tv-kanalen de grote meerderheid van de kijkers. Een klein aantal bedrijven beheerst de markt ,,politieke druk op omroepen en toezichthouders is wijdverspreid'', aldus het rapport.

De organisaties vinden dat kwaliteitstelevisie schaars is in Europa, met name als het gaat om onderzoeksjournalistiek en programma's voor minderheden. ,,Nieuws is vaak populistisch, vooral op de commerciële tv.'' Veel kijkers ontvangen niet de informatie die zij moeten hebben om democratische keuzes te kunnen maken. Het rapport verwacht niet veel van nieuwe technieken als digitale televisie. De kans bestaat dat de grote concerns ook deze markt gaan beheersen. Daarom zou de Europese Unie een onafhankelijk agentschap moeten oprichten dat toezicht houdt op mediaconcentraties in de EU .

www.eumap.org/topics/media

/television_europe