Eerst zwengelen, dan pas kletsen of lezen

We leven in een wereld waarop we steeds bereikbaarder zijn. Hoe bereikbaar willen we zijn? En wat moeten we daarvoor meenemen? In ieder geval de allernieuwste versie van de knijpkat.

Overal zijn stopcontacten. Behalve in de vrije natuur. Dat is niet erg, sterker nog, het ontbreken van al te zichtbare menselijke ingrepen is voor veel mensen een van de redenen om regelmatig de rugzak om te hangen of in de boot te stappen, maar soms kan het ontbreken van een stopcontact ook voor die mensen onhandig zijn. Zeker voor iedereen die altijd wil kunnen rekenen op de mobiele telefoon. En er zijn nogal veel mensen die dat willen, zo blijkt uit de verkoopcijfers van de Rubytec No Battery Flashlight (RNBF).

Sinds april zijn er al meer dan 10.000 exemplaren verkocht van deze moderne versie van de knijpkat die bij buitensportzaken en watersportwinkels in de schappen ligt.

De Rubytec is zowel een zaklamp als een telefoonoplader. Het apparaat heeft ongeveer de afmetingen van een pakje sigaretten en aan de bovenkant zitten vijf led's. Met het inklapbare handeltje aan de zijkant kan de batterij van de zaklamp worden opgeladen. Een minuutje draaien geeft volgens de fabrikant 20 minuten licht als alle led's branden, en dat klopt ook wel ongeveer. Als er drie of zelfs maar één led wordt ingeschakeld brandt het lampje langer.

De Rubytec is niet bepaald een schijnwerper te noemen: om 's morgens in het donker de gletsjer op te gaan zal toch het hoofdlampje met de substantiële lichtbundel mee moeten. Maar het apparaat is prima geschikt om te rommelen in en om de tent. Groot voordeel is dat je uren in het donker kan lezen zonder je zorgen te maken over batterijen. Af en toe een slinger en je hebt weer een hoofdstuk.

De meeste mensen zullen het apparaat echter niet in de eerste plaats hebben gekocht voor de lamp, maar voor de combinatie met de telefoonoplader. Al draaiend kan namelijk ook de mobiele telefoon worden opgeladen, met een bijgeleverd kabeltje (inclusief verloopstukjes voor de meest gebruikte telefoontypen).

Je moet de telefoon wel aansluiten terwijl je draait, want het is niet zo dat de opgeladen Rubytec zelf een alternatieve accu voor de telefoon is. Wat een vriend, die mij tevergeefs zag proberen met de eenmaal opgeladen zaklamp de telefoon op te starten, de opmerking ontlokte dat het geen apparaat is voor domme blondjes.

Drie minuten draaien levert twee tot acht minuten bellen op, zegt de fabrikant. Nou weet ik niet welke telefoon zij acht minuten aan de praat hebben gekregen; de gemiddelde Nokia geeft het na twee tot drie minuten op. Maar goed, dat is lang genoeg om bijvoorbeeld door te geven waar je zit, dat het mooi weer is en dat je nog leeft, of juist dat je hulp nodig hebt.

Kortom, het ding doet wat het belooft en de lamp is ideaal als noodoplossing in de kelderkast of in de boot. Maar: is er genoeg reden om 'm in de rugzak te stoppen? Dat hangt ervan af wat je gaat doen.

Voor een week in de bergen is een hoofdlamp handiger, en in hutten is meestal wel een stopcontact te vinden voor de telefoon. Dan zijn er nog de vele reisopladers en die zijn altijd kleiner en lichter dan de Rubytec.

Hoewel, het moet gezegd, de Rubytec weegt nauwelijks meer dan een kingsize marsreep. Maar voor langere trektochten door gebieden zonder bewoning is het een veilig idee dat je in noodgevallen je telefoon kunt gebruiken. Althans, als je daar bereik hebt natuurlijk.

De RNBF kost circa 15 euro