Diepere slaap door genvariant

Een genvariatie die ook een rol speelt bij de werking van caffeïne, beïnvloedt bij mensen de slaapkwaliteit. Dat hebben Zwitserse slaaponderzoekers ontdekt in een studie onder ruim vierduizend studenten. De genvariant komt bij ongeveer tien procent van de bevolking voor. Studenten die de variant bezaten, zeiden bijna nooit 's nachts wakker te worden. Uit metingen aan hun hersenactiviteit bleek dat ze twee keer zo lang in diepe slaap waren dan anderen. De onderzochte genvariatie zorgt ervoor dat het molecuul adenosine langzamer wordt afgebroken. Adenosine is een stof die zenuwcellen remt en daardoor onder andere de hersenen en het hart beïnvloedt. Caffeïne, dat al lang bekend staat om zijn negatieve effect op de slaapkwaliteit, verhindert de remmende werking van adenosine.