Cruijff wil Belasting als sponsor

Johan Cruijff stelde gisteren nog voor dat de Belastingdienst de aanleg van zijn Cruyff Courts zou sponsoren. Over zijn trapveldjes moet door de Johan Cruyff Foundation acht procent schenkingsrecht worden betaald en daarover beklaagde de oud-voetballer zich gisteren, op de dag dat in Amsterdam weer een nieuw Cruyff Court werd geopend in het bijzijn van een negental spelers van het Nederlands elftal. ,,Makkelijker kunnen we het niet maken. Wel leuker'', zei Cruijff met een glimlach over zijn suggestie om de Belastingdienst de trapveldjes voor acht procent te laten sponsoren. Met die uitspraak draaide hij de slogan van de Belastingdienst om: `Leuker kunnen we het niet maken. Wel makkelijker'. Door de heffing kunnen volgens Cruijff drie trapveldjes niet worden gerealiseerd.

Maar staatssecretaris Wijn van Financiën doet voorlopig niets met de suggestie van Cruijff, meldt het persbureau ANP. Een woordvoerder van de bewindsman liet gisteren weten dat de Tweede Kamer aan zet is. Op 28 september sprak de Kamer al met Wijn over het onderwerp, dat al veel langer speelt. Eerder werd het tarief al verlaagd van 11 naar 8 procent. Een Kamermeerderheid is het er nu over eens dat de omstreden belasting moet verdwijnen. De schatkist loopt dan jaarlijks wel 55 miljoen euro mis.

Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Nawijn vindt dat Cruijff ,,groot gelijk heeft'' en stelde gisteren schriftelijke vragen over de kwestie aan minister Zalm van Financiën.