Banville wint Booker Prize voor `The Sea'

De Man Booker Prize, een van de hoogst gewaardeerde literaire prijzen in het Engelse taalgebied, is dit jaar verrassend gewonnen door de Ierse schrijver John Banville met zijn roman The Sea.

Met zijn nieuwste werk liet de 59-jarige Banville tal van grote namen zoals Julian Barnes en Kazuo Ishiguro achter zich. De voorzitter van de jury, prof John Sutherland, prees Banville's boek gisteren bij de prijsuitreiking in Londen als een ,,meesterlijke studie over verdriet, herinneringen en liefde''. Hij noemde de schrijver, bekend om zijn elegante proza, ,,een virtuoos''.

The Sea handelt over een kunsthistoricus, die na het overlijden van zijn vrouw aan kanker terugkeert naar een villa aan de zee waar hij zijn schoolvakanties doorbracht. Herinneringen aan de gecompliceerde haat-liefde verhouding, die hij destijds had met een tweeling en hun ouders, borrelen naar boven.

Banville zelf toonde zich gisteren aangenaam verrast door de toekenning van de prijs, waar hij al ettelijke malen zonder succes naar had meegedongen. Niet zonder ironie sprak hij zijn collega-schrijvers toe die de prijs net aan hun neus zagen voorbijgaan: ,,Tot mijn collega's zeg ik: blijf rondhangen, hij komt wel. Ik heb zelf vele jaren rondgehangen.''

Aan de Bookerprijs, tegenwoordig gesponsord door het financiële bedrijf Man, is een bedrag van 50.000 pond (75.000 euro) verbonden. Belangrijker voor auteur en uitgever zijn echter de enorme oplages die boeken gewoonlijk bereiken na toekenning van de prijs. De oplage van Banville's boek, zijn veertiende sinds 1970, kan wel een zetje gebruiken. Tot dusverre werden er slechts 3318 exemplaren verkocht.

Veel critici toonden zich overigens verbaasd over de keuze van de jury. Boyd Tonkin van The Independent sprak zelfs van ,,de meest perverse keuze uit de geschiedenis van de prijs''. Het werk van Banville toont volgens hem slechts ,,de koele perfectie van een wassen beeld''. De schrijver Tibor Fischer, die The Sea drie maanden geleden zelf had besproken, verklaarde in The Guardian dat hem eigenlijk niets bijzonders was bijgebleven van het boek.

De critici waren echter niet unaniem over de vraag welk boek dan wel de prijs verdiende. Wel waren jury en critici het er over eens dat de inzendingen dit jaar van ongewoon hoog niveau waren. Naast Barnes' Arthur & George en Ishiguro's Never let me go dongen in een eerder stadium ook nog vroegere Bookerprijswinnaars als Salman Rushdie en Ian McEwan met hun nieuwste boeken mee.