Balkenende kan even ontspannen in Hongarije

Psalm 66 schalt door de Hongaarse universiteitsaula als premier Jan Peter Balkenende er zijn entree maakt. Professoren hebben een haag gevormd en Balkenende is zichtbaar onder de indruk.

Balkenende is vandaag eregast: hij ontvangt een eredoctoraat aan de Károli Gáspár, de gereformeerde universiteit in Boedapest die de Nederlandse premier prijst om zijn inzet voor christelijke normen en waarden in de politiek. ,,Het is heel belangrijk voor ons dat er een premier is die zijn geloofsovertuiging combineert met politiek'', zegt rector F. Szücs.

Van oudsher heeft de kleine protestantse gemeenschap in het overwegend katholieke Hongarije een speciale band onderhouden met protestanten in Nederland. Reden: de heldendaad van de Hollandse admiraal Michiel de Ruyter die in 1676 een groep Hongaarse protestantse predikanten te hulp schoot. De Hongaarse dominees waren te werk gesteld als galeislaven op schepen van de onderkoning van Napels. `Bestevaer' De Ruyter bevrijdde hen. Voor de admiraal werd in de Oost-Hongaarse stad Debrecen een standbeeld opgericht. Voor de premier is er nu een eredoctoraat.

,,Er is meer dan markt en materie'', zegt Balkenende in zijn dankwoord. ,,We kunnen niet zonder christelijke waarden en de boodschap van Jezus Christus.''

,,Altijd bijzonder geweest, onze zoon'', zegt zijn moeder als de stoet van professoren en universiteitsbestuurders achter Balkenende aan de zaal weer verlaat.

Het reisje naar Boedapest was aangekondigd als een privébezoek, maar in de wandelgangen wordt nog snel wat politiek bedreven. Voor de Hongaarse televisiecamera's legt de premier uit waar het CDA voor staat (,,We bestaan binnenkort vijfentwintig jaar!'').

Het gebeurt wel vaker met regeringsleiders `on tour': even zijn ze weg uit de binnenlandse schijnwerpers, even kunnen ze zich ontspannen. ,,Ik voel me erg vereerd'', zegt Balkenende als hij in de auto stapt en over de Donaukade wegscheurt.

,,Onder het communisme werden geestelijken vervolgd'', zegt de Hongaarse dominee István Szabó die Balkenende uitwuift. ,,Sinds de ommekeer in 1989 speelt religie in het publieke debat nog nauwelijks nog een rol. Balkenende is daarin ons lichtend voorbeeld: hij heeft de christelijke waarden weer teruggebracht in het politiek-maatschappelijke leven. Daar kunnen wij van leren.''

    • Tijn Sadée