Ahold koopt voor 1 mld obligaties

Supermarktconcern Ahold (Albert Heijn, Etos, Stop & Shop) wil drie uitstaande obligatieleningen deels terugkopen van beleggers. Hiermee wordt de schuldenlast verlaagd. Op die manier probeert het concern een hogere waardering te krijgen van kredietbeoordelaars zoals Moody's en S&P.

Voor deze schuldsanering trekt Ahold maximaal 1 miljard euro uit. Als dat maximumbedrag wordt gehaald, zou de schuld rond de 5 miljard euro uitkomen. Een andere reden voor het deels terugkopen van de obligatieleningen is het terugbrengen van de jaarlijkse rentelasten, laat het bedrijf weten.

Ahold betaalt de obligatiehouders een opslag, waarvan de onderneming al een bandbreedte heeft aangegeven. Volgende week stelt Ahold vast hoe groot die opslag precies is. Het bedrijf betaalt de obligatiehouders uit zijn kas. Volgens een woordvoerder van Ahold zit daar op dit moment ongeveer 3 miljard euro in.

Het Nederlandse supermarktconcern verwacht dat deze omruil voor dit lopende vierde kwartaal een eenmalig boekverlies oplevert. De woordvoerder kon vanochtend niet zeggen hoe groot dat boekverlies ongeveer kan worden.

Ahold laat ook weten dat het bedrijf niet de garantie heeft, ,,maar wel de hoop'', dat kredietbeoordelaars hun waardering voor het concern door deze actie binnenkort zullen verhogen. Volgens de woordvoerder zijn hierover geen gesprekken geweest met deze organisaties.