Vogelgriep bereikt Turkije en Roemenië

Een vorm van vogelgriep is uitgebroken in de Roemeense Donaudelta. Ook in West-Turkije zijn vogels ziek. Het is nog onduidelijk of het gaat om de vogelgriep die in Zuidoost-Azië menselijke slachtoffers maakt.

In Roemenië zijn eind september drie tamme eenden op een boerderij ziek geworden. Volgens Roemeense media zijn ook wilde vogels besmet. De Turkse regering maakte dit weekeinde bekend dat op een pluimveeboerderij in het noordwesten van het land mogelijk vogelgriep is uitgebroken.

Een laboratorium in Boekarest heeft aangetoond dat de Roemeense eenden met vogelgriep besmet zijn. Britse experts onderzoeken nu of het gaat om de H5N1-variant uit Zuidoost-Azië. Dat virus besmet incidenteel ook mensen en is dan zeer gevaarlijk. Ruim zestig mensen zijn in Azië aan het virus overleden. De uitslag van het Britse onderzoek wordt de komende dagen verwacht. Het Britse ministerie van Landbouw liet gisteren weten dat de eerste Roemeense tests negatief zijn.

Lokaal zijn in Roemenië en Turkije maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte te beperken. Rond het Roemeense dorp waar de eendenboerderij ligt, zijn enkele honderden vogels afgemaakt en is het veevervoer beperkt, en jacht en visserij zijn gestaakt. Bewoners zijn tegen griep ingeënt, om te voorkomen dat ze tegelijkertijd met menselijke griep en vogelgriep besmet raken.

In Turkije is een gebied van enkele kilometers afgezet rond de kalkoenenboerderij waar de ziekte uitbrak. Inmiddels zijn alle vogels op de boerderij afgemaakt; daar waren volgens niet bevestigde berichten al wel tweeduizend vogels ziek. Oekraïne, Griekenland, Hongarije en Polen hebben de invoer van Roemeens pluimvee verboden; Bulgarije overweegt dat.

De afgelopen maanden werd al voorspeld dat de Aziatische vogelgriep in Europa zou opduiken. In Rusland, Kazachstan en Oekraïne kwamen al uitbraken voor, waarbij overigens geen mensen besmet raakten. De griep kan zich via trekvogels verspreiden.

Wegens de dreigende vogelgriep moet het Nederlandse pluimvee sinds half augustus binnenblijven. De maatregel was eind september versoepeld voor boerderijen die niet in de buurt van vogeltrekroutes liggen. Den Haag wacht met aanvullende maatregelen tot duidelijk is welk virus de Roemeense uitbraak heeft veroorzaakt.