Thatcher viert politiek partijtje

De voormalige Britse premier Margaret Thatcher kan het niet laten haar stempel op de Conservatieve Partij te drukken. Demonstratief heeft ze slechts twee van de vijf kandidaten voor het vacante leiderschap van de partij uitgenodigd voor een groot verjaarsfeest donderdag ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. Alleen David Davis en Liam Fox, de meest conservatieve gegadigden met opvattingen die het dichtst bij die van de IJzeren Dame komen, zijn welkom, zo meldt het dagblad The Times vandaag.

Twee kandidaten die als minister zelf onder Thatcher hebben gediend, Kenneth Clarke en Malcolm Rifkind, zijn niet uitgenodigd. De eerste is kennelijk te eurofiel naar Thatchers smaak en de tweede niet sterk genoeg in zijn opvattingen, geen eigenschap die in de strenge ogen van de oud-premier tot aanbeveling strekt.

Ook David Cameron, de jongste en volgens opiniepeilingen populairste kandidaat voor het Tory-leiderschap, zal niet van de partij zijn. Thatcher, die de Tories in de jaren '80 domineerde, ziet in hem kennelijk geen waardige erfgenaam voor haar politieke nalatenschap.

Cameron noemde de voormalige premier in zijn enthousiast ontvangen rede tot het Tory-partijcongres in Blackpool vorige week geen enkele keer. Hij hield bovendien een gedreven pleidooi voor een conservatisme met compassie, waarmee Thatcher niet veel op heeft.