Televisie Overige Films

Basic (John McTiernan, 2003, VS/Dld). Niemand doorgrondt de plot van deze militaire thriller waarin John Travolta onderzoek pleegt naar een moordkwestie onder Amerikaanse elitesoldaten in de Panamese jungle. SBS6, 20.30-22.30u.

Au coeur du mensonge (Claude Chabrol, 1999, Frankrijk). Misdaadfilm. In een Bretons dorp wordt het lijkje gevonden van een tienjarig meisje. René, haar kunstleraar, is de laatste die het kind in leven heeft gezien. Steeds meer mensen in de kleine gemeenschap beginnen hem als de moordenaar te zien. Met Sandrine Bonnaire. Arte, 20.40-22.30u.

La dernière lettre (Frederick Wiseman, 2002, Fr/VS). A-typische film van cinéma vérité-voorman Wiseman is een gestileerde registratie van een monoloog uit het boek Life and Fate van Vasili Grossman. Oekraïense moeder (Catherine Samie) vertelt over de Duitse bezetting, het ontwaakte anti-semitisme en haar verbannning naar een ghetto. Films is wel getypeerd als een radioprogramma. TV5, 22.00-24.00u.

Swing Shift (Jonathan Demme, 1984, VS). Bitterzoete romantische komedie tegen achtergrond van Tweede Wereldoorlog. Huisvrouw Goldie Hawn gaat in vliegtuigfabriek werken wanneer echtgenoot Ed Harris richting front vertrekt. BBC1, 0.50-2.35u.

Loin des barbares (Liria Bégéja, 1993, Frankrijk). In documentaire stijl gedraaid drama over het obsessieve onderzoek van een Parisiènne van Albanese komaf naar haar ouders, die vlak na haar geboorte mogelijk door staatsterreur om het leven zijn gekomen. Morgen, TV5, 10.15-12.00u.

Angst essen Seele auf / Alle Turken heten Ali (Rainer Werner Fassbinder, 1974, W-Duitsland). Onthullend-melodramatische blik van RWF op geluk, isolement en verdriet in de verhouding tussen een oude Duitse werkster en een jonge Arabische gastarbeider. Met Brigitte Mira, El Hedi Ben Salem. Morgen, Arte, 15.15-17.00u.