Televisie Film van de dag

Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995, VS/GB). De bekendste boeken van Jane Austen zijn oneindig vaak verfilmd inmiddels. Het ultieme bewijs van haar meesterschap is dat vrijwel elke bewerking het aanzien waard is. Een paar steken er bovenuit. De Pride and Prejudice van Robert Z. Leonard uit 1940 – vooral vanwege Laurence Olivier als Mr. Darcy. De tv-bewerking hiervan door Simon Langton uit 1995, met Colin Firth en Jennifer Ehle. En deze Sense and Sensibility van de Taiwanees-Amerikaanse regisseur Ang Lee uit 1995.

In Sense and Sensibility gaat het om de zusters Elinor (Emma Thompson, die ook het script schreef een daarvoor een Oscar kreeg) en Marianne (Kate Winslet). Zij zijn beiden op (Elinor zelfs al een pietsie óver) huwbare leeftijd, maar arm en dat is in de klassenmaatschappij van Engeland rond 1800 een beslissende handicap. Desondanks verschijnen er enkele mannen die geschikte kandidaten lijken. Maar wie gaat met wie?

Net5, 20.30-23.00u.