Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Uitgebreid verslag uit de Tweede Kamer over de kabinetsplannen en de gevolgen van het kabinetsbeleid voor de publieke omroep. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. De opmars van Aziatische tijgers als China, Korea en India zal enorme gevolgen hebben voor de Nederlandse economie en de hele samenleving. Aziatische producten gaan steeds meer de markt domineren en de explosieve toename van de Aziatische industrie kost Nederland nu al duizenden banen. Een analyse èn de vraag: hoe voorkomen we dat Nederland een B-land wordt? Verder aandacht voor de toekomst van de publieke omroep en het debat daarover in Den Haag. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Aandacht voor de aardbeving in Pakistan en Afghanistan, de nieuwe bondskanselier Angela Merkel en een verslag uit de Tweede Kamer over het omroepdebat. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

The battle for Britain's soul: Power to the people. Serie over de wortels van het christendom in Groot-Brittannië. Het Victoriaanse Engeland markeerde een keerpunt in de religieuze historie van het land. Na 2000 jaar lang verteld te zijn hoe men moest geloven, begonnen mensen zelf invulling te geven aan hun geloof. BBC2, 20.00-21.00u.

Stories: Elitemeisjes. Reportage over het Maryinskije-instituut, een elite school voor meisjes in Siberië. De meisje worden streng religieus opgevoed en worden militairistisch gedrild in patriottisme, etiquette en maagdelijkheid. België 2 (Canvas), 21.00-21.40u.

Zembla. Hummers en hufters. Amerikaanse documentaire over de luxe terreinauto, de PC Hoofttractor. Ze slurpen benzine, vervuilen de lucht en passen nauwelijks in parkeerplaatsten in de Nederlandse binnensteden. Ook in de Verenigde Staten, waar het meerendeel van dergelijke modellen wordt verkocht, groeit het protest. Actievoerders plakken bumperstickers met de tekst: ,,What would Jesus drive.'' Ned.3, 21.05-22.00 uur

Die Zwanziger Jahre: Aufbruch im Chaos. Eerste aflevering van een driedelige serie over de jaren '20 van de vorige eeuw. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog en het Verdrag van Versailles werken als een rem op de ontwikkeling van de jonge Weimar-Republiek. In het Duitsland van het begin van de jaren '20 zijn de burgers op zoek naar hun identiteit en is politiek geweld van linker- en rechterzijde aan de orde van de dag. ARD, 21.45-22.30u.

Israel and the Arabs: Elusive peace. Eerste deel van een drieluik over over de bemiddelingspogingen voor vrede in het Midden-Oosten. Vanavond met de oud-president van Amerika Bill Clinton die midden in de nacht Yasser Arafat opbelde om Ehud Baraks meest genereuze aanbod door te geven. Arafats reactie was dan ook verre van enthousiast en Barak kreeg nul op het rekest. BBC2, 22.00-23.00u.

Dokument: Tussen ouders en kinderen. Herhaling uit vorig jaar van een drieluik over hoe ouders van nu hun kinderen opvoeden en wat er gebeurt als er hulp aan te pas moet komen. Ned.1, 22.55-23.45u.

Puinruimers in New York. Docusoap over de gemeentelijke opruimingsdiensten van New York, die dagelijks geconfronteerd worden met de meest weerzinwekkende situaties. SBS6, 23.30-24.00u., onderbroken door reclame.

PRAATPROGRAMMA

MAX & Catherine. Gast is de 61-jarig acteur en schilder Jeroen Krabbé wiens rol van slechterik in de James Bond-film The Living Daylights hem wereldberoemd maakte. Dit jaar viert hij zijn 40-jarig jubileum als acteursjubileum met een rol in het het toneelstuk Amadeus. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Live programma waarin de actualiteit op toegankelijke en humoristische wijze wordt besproken. Vanavond met de acteurs Daan Schuurmans en Bram van der Vlugt en de deejays Giel Beelen, Florent Luycks én Willem van Kooten over het 40-jarig bestaan van Radio 3. Em Filemon Wesselink die voor de jongerenzender BNN gaat spuiten en slikken. Ned.3, 19.00-19.50u.

Barend & Van Dorp. Presentatrice Antoinette Hertsenberg van het consumenteprogramma Radar en Opgelicht en de Zuid-Afrikaanse cabaretier Pieter Dirk Uys. Hij uit zijn kritiek op de lakse regering in Zuid-Afrika en hun beleid tegen aids. Lange Frans en Baas B. treden op. Talpa, 22.35-23.35u., onderbroken door reclame.

LITERATUUR

Booker Prize. Programma rondom de uitreiking van de Man Booker Prize for Fiction 2005 vanuit de Guild Hall in Londen. Kanshebbers zijn onder anderen Julian Barnes, Zadie Smith en Kazuo Ishiguro. BBC2, 23.00-23.30u.

DIGITALE KANALEN

Try before you die. BNN-presentatoren Katja, Philemon, Bridget en Sophie doen in dit programma dingen van het soort ,,dat wil ik nou een keer gedaan hebben voordat ik dood ga.'' En dus speelt Philemon in een pornofilm, gaat Katja met haaien zwemmen, komt Bridget in een winkel lekker wél overal met haar handen aan, en ontdekt Sophie hoe het is om achter de ramen te staan op de Wallen.

www.bnn.nl/view/542/1022/7651592