Tele2 zet overnamebod op Versatel door

Telecombedrijf Tele2 doet zijn bod op breedbandbedrijf Versatel gestand, ondanks dat niet meer dan 74 procent van de aandelen is aangemeld. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

Tele2 kondigt aan de beursnotering van Versatel zo snel mogelijk te willen beëindigen en ook de rest van de aandelen van Versatel te willen bemachtigen, wellicht door een juridische fusie met Versatel. Inclusief converteerbare obligaties is 77 procent van het aandelenkapitaal aangemeld. Vrijdag liep het bod van Tele2 af, maar aandeelhouders kunnen alsnog op het bod ingaan tot 31 oktober.

Bestuursvoorzitter van Tele2 Nederland Per Borgklint vertelt dat het bedrijf geen ondergrens had gesteld aan het percentage aandelen om het bod te accepteren. Desgevraagd zegt hij het percentage aangemelde aandelen niet laag te vinden. ,,Als het iets boven de 50 procent zou zijn, was het misschien laag geweest. Dit is duidelijk een meerderheid. Hieruit blijkt dat we genoeg steun hebben voor de overname.''

Tegen het bod van Tele2 van 2,20 euro per aandeel was vanaf het begin weerstand. Doordat Versatels grootaandeelhouder Talpa Capital, met 42 procent van de aandelen Versatel, had aangekondigd het bod hoe dan ook te steunen, waren de mogelijkheden van de rest van de aandeelhouders beperkt. Enkele investeringsmaatschappijen die samen 13,6 procent van het aandelenkapitaal vertegenwoordigen, waaronder Centaurus en Arnhold & Bleichroeder, spanden een rechtszaak aan tegen Versatel uit protest tegen het bod. Daarin maakten ze onder meer bezwaar tegen de mogelijkheid van Tele2 om de minderheidsaandeelhouders door middel van een juridische fusie ,,uit te roken''. De rechter veegde dit bezwaar van tafel.

Een bron bij het Britse Centaurus meldt dat deze investeerder zijn aandelen inderdaad niet heeft aangemeld, en dat het ook niet waarschijnlijk is dat hij dit nog gaat doen. Een mogelijkheid is dat het fonds nog andere juridische stappen zal ondernemen. De investeerders hebben bij de rechter nog een verzoek liggen voor een enquêteprocedure, om de handelwijze van het bestuur van Versatel aan de kaak te stellen. Het Versatelbestuur heeft het bod van Tele2 aanbevolen bij de aandeelhouders. Volgens de minderheidsaandeelhouders heeft het bestuur daarmee alleen gehandeld in het belang van Talpa, en niet in dat van de andere aandeelhouders.

Van de 800 leden van stichting TeleNee, die samen zo'n 4 procent van het aandelenkapitaal bezitten en zich verzetten tegen het bod, is onduidelijk hoeveel er hun aandelen aan Tele2 hebben aangeboden. Maar Wim Swarte, voorzitter van de stichting, zegt dat ,,de koers nog niet gelopen'' is. ,,Zolang Tele2 zal bestaan, is TeleNee er ook.''