`Talent, vakmanschap aan gracht'

De Britse popzanger Paul Weller, op tournee in Nederland, maakte zijn laatste cd in Amsterdam.

Paul Weller staat niet graag stil bij het verleden. As Is Now luidt de naar het hier en nu verwijzende titel van zijn nieuwe cd, de twintigste als we zijn werk met de groepen The Jam en Style Council meetellen bij een bloeiend, inmiddels alweer vijftien jaar bestrijkend solobestaan. De stem van Weller, die deze week drie keer in ons land optreedt, is dieper en doorleefder geworden, sinds hij in 1977 debuteerde met de explosieve punksingle In the city. Strikt genomen hoorde The Jam niet echt bij de punk, want daarvoor had het Londense drietal teveel affiniteit met rhythm & blues, soul en funk. `The Modfather' wordt Weller wel genoemd, om zijn liefde voor de muzikale voorkeur en de kledingstijl van de mods uit de jaren zestig.

As Is Now werd opgenomen in de Britse studio van goede vriend en Oasis-gitarist Noel Gallagher, en voltooid in het Amsterdamse grachtenpand waar Weller (47) kind aan huis is sinds hij er vorig jaar het coveralbum Studio 150 opnam. Met co-producer Jan Kybert en technicus Joeri Saal kan hij het beter vinden dan met hun Britse vakgenoten. Ook geeft Weller hoog op over Nederlandse muzikanten, zoals de blazers van New Cool Collective die hij inschakelde voor enkele gastbijdragen. ,,Allemaal getalenteerde mensen, die niet constant op de klok zitten te kijken zoals het in Engeland vaak gebeurt. Joeri Saal is een vakman van het oude stempel, in die zin dat hij niet alleen over technische vaardigheden beschikt maar ook oren aan zijn kop heeft. Opnamestudio's in Londen zijn veel sterieler, onpersoonlijker. Ik ben niet faliekant tegen digitale techniek, maar van de ruimte waar ik een cd opneem verwacht ik bovenal sfeer en warmte.''

Als artiest met een gezonde twijfel aan eigen kunnen komt het maar zelden voor dat hij in alle opzichten tevreden is over een album, zegt Weller. Over As Is Now heeft hij net zo'n goed gevoel als bij het tien jaar oude Stanley Road, dat nog altijd veel van zijn live-materiaal levert en dat onlangs in een bijzondere lustrumeditie met `making of'-dvd verscheen. ,,Ik geloof niet dat zo'n heruitgave mijn nieuwe materiaal in de weg zit. Als muzikant moet je de momenten koesteren dat alles op zijn plaats valt en er niets te wensen of te klagen overblijft. Met The Style Council heb ik voor een enorm dilemma gestaan toen we in de ogen van onze toenmalige platenmaatschappij een stijlbreuk pleegden met het dance-album Modernism, dat pas veel later als onderdeel van een box-set is uitgekomen. Achteraf kun je vaststellen dat we onze tijd misschien vooruit waren, maar op dat moment was het gebrek aan acceptatie voor mij een signaal om het roer drastisch om te gooien.

,,Ik heb nooit spijt gehad dat ik als solist verder ben gegaan en dat ik nu zelf alle beslissingen moet nemen. Het bandgevoel dat er in de nadagen van The Jam allang niet meer was, heb ik nu met de muzikanten die bij mij in dienst zijn. Met hen speel ik al langer en beter samen dan met alle andere groepen waarin ik ooit zat.''

Paul Weller: As Is Now (V2 Records). Concerten 13/10 013 Tilburg; 14/10 Oosterpoort Groningen; 15/10 Paradiso Amsterdam.

    • Jan Vollaard