Sprintzege Erik Zabel in Tours

De Duitse wielrenner Erik Zabel won gisteren zijn laatste wedstrijd in het tricot van T-Mobile. De 35-jarige sprinter die volgend jaar bij de nieuwe Duits-Italiaanse ploeg Milram ploeggenoot wordt van Alessandro Petacchi, schreef voor de derde keer Parijs-Tours op zijn naam. Elf jaar geleden behaalde Zabel zijn eerste grote overwinning in de voormalige wereldbekerwedstrijd, die dit jaar de voorlaatste koers is in de ProTourreeks. Ook twee jaar geleden won hij Parijs-Tours.

De wedstrijd werd verreden in een moordend tempo waarbij de eerste uren drie vluchters de dienst uitmaakten. Onder hen de de Nederlander Joost Posthuma. Het drietal werd op ruim veertig kilometer voor de streep achterhaald waarna de Belgen Stijn Devolder en Philippe Gilbert het probeerden. De Vlaming en de Waal overlegden in de slotfase driftig maar vergaten het tempo hoog te houden. Op iets meer dan honderd meter voor de finishlijn denderde het sprintende peloton voorbij. Met Zabel, die de Italiaan Daniele Bennati voorbleef. De Australiër Allan Davis werd derde.

Zabel besloot afgelopen zomer dat zijn tijd gekomen was bij T-Mobile, de sponsor die hij diende sinds 1993, toen nog onder de naam Telekom. Hij was gepasseerd voor de Ronde van Frankrijk omdat de ploeg volledig werd gebouwd rond Jan Ullrich. Dat beviel de uit Berlijn afkomstige renner niet, maar met slechts één zege in 2005 op zak was de keuze wel begrijpelijk. Die overwinning behaalde hij in eigen land, in Rundum den Henninger Turm.