Spacey in The Old Vic eindelijk succesvol

Kevin Spacey, de Amerikaanse filmacteur die in Londen het Old Vic theater nieuw leven probeert in te blazen, heeft eindelijk de Britse toneelcritici achter zich gekregen, door zelf op het podium te gaan staan in Richard II.

Sinds Spacey het oude theater een jaar geleden gewaagd heropende met het Nederlandse toneelstuk Cloaca van Maria Goos, werden de voorstellingen die hij programmeerde geregeld afgebrand en werd zijn leiderschap ernstig in twijfel getrokken. Tot nu toe was Spacey alleen als regisseur en artistiek leider actief. Toen hij aankondigde zelf de hoofdrol te gaan spelen in Shakespeare's historische drama Richard II, hielden de Britten hun hart vast; een Amerikaan die Shakespeare doet in Londen, dat kan nooit wat worden.

Maar de critici vinden het prachtig: ,,Dit is de voorstelling waarop we allemaal gewacht hebben sinds Spacey de Old Vic overnam,'' schrijft de Daily Telegraph. ,,Dit stuk is krachtig genoeg om vertrouwen te scheppen in de toekomst van Spacey's leiderschap en van ons eerbiedwaardige klassieke theater,'' schrijft The Times. The Guardian: ,,Spacey's fijnzinnige spel bezorgt hem de geloofspapieren voor Shakespeare-acteur.'' Alleen The Daily Mail noemt Spacey: ,,de zwakste schakel in deze funky voorstelling.''

De regisseur Trevor Nunn had deze Richard II gemoderniseerd met grote videoschermen, Armani-pakken, microfoons en machinegeweren; een gebruikelijk procédé in Nederland maar voor Britse begrippen een opzienbarende vernieuwing.