Soms moet Opdam in zijn arm knijpen

Barry Opdam (AZ) speelde een belangrijke rol in de interland van het Nederlands elftal tegen Tsjechië. Hij verdedigde sterk, bouwde goed op en maakte een doelpunt. De doorbraak van een provincievoetballer.

Barry Opdam stapte na alle consternatie bijna in de spelersbus van Tsjechië. Daar zal hij niet welkom zijn geweest. De centrale verdediger van AZ speelde een voortreffelijke wedstrijd en kreeg niet voor niets samen met Rafael van der Vaart van bondscoach Marco van Basten volop lof toegezwaaid. Buiten goed defensief werk, droeg Opdam ook in opbouwend opzicht zijn steentje bij.

Zijn passes, die in het begin van z'n interlandloopbaan nog wel eens slordig waren, kwamen nu vrijwel altijd bij een medespeler terecht. Steeds meer toont hij in dit opzicht gelijkenis met Frank de Boer. Opdam gaf zijn goede optreden bovendien extra glans door uit een corner van Arjen Robben het tweede doelpunt in te koppen. ,,Ik hoor Ruud (Van Nistelrooy, red.) bij die hoekschop nog roepen: `Ga jij nou wat verder van het doel staan, Arjen zorgt met zijn linkerbeen voor een uitdraaiende bal'. Ik stond daardoor precies op de goede plek.''

De 29-jarige Barry Opdam is een laatbloeier. Negen jaar geleden werd hij door AZ weggeplukt bij amateurclub FC Lisse. In de seizoenen die daarna volgden zwierf hij door het hele elftal van de Alkmaarders. ,,Ik stond zelfs tegen Cambuur een keer rechtsbuiten'', kon hij zich zaterdagavond in Praag herinneren. Maar de meeste trainers gebruikten Opdam voor de linkerflank als back, halfspeler of linksbuiten.

Gerard van der Lem kwam als eerste op het idee om Opdam als opkomende centrale verdediger in te zetten. Co Adriaanse ging daar mee door; het paste perfect in zijn opzet met een aanvallende strijdwijze een man meer te creëren op het middenveld. Toen AZ zich als topclub begon te ontwikkelen, groeide ook Opdam mee. Op 4 juni van dit jaar debuteerde hij als international verdienstelijk tegen Roemenië. De wedstrijd tegen Tsjechië was al weer zijn zesde interland. Nu gloort het WK voetbal voor de provincievoetballer. Van Basten is niet van plan veel wijzigingen aan te brengen in de selectie die de kwalificatie afdwong.

Soms moet Opdam zichzelf in de arm knijpen om zeker te weten wat hem allemaal overkomt. ,,Dit is voor mij nog steeds een sprookje dat werkelijkheid wordt'', vertelde hij. ,,Ik besef het nog niet. Het lijkt of ik een gewone wedstrijd achter de rug heb, maar er is toch iets bijzonders gebeurd. Adriaanse heeft geloof ik wel eens een opmerking gemaakt dat ik in Oranje moest, maar hij was een van de weinigen. Normaal zit ik bij een eindtoernooi in een café in Lisse onder de schmink en gehuld in een Oranje-shirt. Met op m'n rug nummer 14, want Cruijff was mijn grote voorbeeld. Nu ga ik zelf naar het WK.''

Met lede ogen zag Opdam dat Boulahrouz in de eerste helft werd bestraft met een strafschop toen hij Milan Baros haakte. ,,Daar gaat het record van de nul, dacht ik'', waarmee Opdam refereerde aan het feit dat hij in vijf kwalificatiewedstrijden geen enkel doelpunt incasseerde. ,,Op tegendoelpunten word je als verdediger toch afgerekend. Maar Van der Sar ging naar de goede hoek, zoals hem dat van tevoren was aangegeven.''

Boulahrouz kwam in de eerste helft vaker in de problemen door de snelheid van Baros. Opdam verzuimde hem rugdekking te geven door een stapje achterwaarts te doen. Daardoor riskeerde Boulahrouz ook een paar keer een rode kaart, waardoor het hele team gedupeerd had kunnen worden. Het was het enige smetje op een mooie avond in Praag. Opdam: ,,In de rust hebben we dit besproken en rechtgezet. De Tsjechen werkten veel met lange ballen (zelfs gegeven door doelman Cech, red.). Hier reageerden we inderdaad niet goed op, constateerden we met z'n allen. Het was weer leerzaam voor mij.''