Ruim 20.000 doden in Zuid-Azië

Het aantal doden als gevolg van de krachtige aardbeving die zaterdagochtend delen van Pakistan, India en Afghanistan trof, wordt geschat op meer dan 20.000. De meeste doden vielen in het noorden van Pakistan. In India kwamen naar schatting 2.000 mensen om, en worden nog eens 10.000 mensen vermist. In Afghanistan zijn twee doden geteld. Naar verwachting zal het aantal slachtoffers verder stijgen, aangezien een aanzienlijk deel van het getroffen gebied nog van de buitenwereld afgesloten is. In Pakistan zijn ten minste 45.000 mensen gewond geraakt.

De aardbeving vond zaterdagochtend om 8.50 uur lokale tijd plaats (5.50 uur Nederlandse tijd) en had een kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Ongeveer 140 naschokken volgden, waarvan ruim twintig met de kracht van ten minste een middelgrote aardbeving. De beving is de zwaarste sinds de onafhankelijkheid van Pakistan in 1947, en werd gevoeld van Kabul tot Delhi. Volgens schattingen van de VN zijn 2,5 miljoen mensen dakloos geworden.

Zowel in het Pakistaanse als het Indiase deel van het betwiste Kashmir is vandaag gedemonstreerd en geplunderd. Overlevenden klagen over het uitblijven van hulp, twee dagen na de beving. ,,Er is hier geen reddingswerk geweest'', zei een inwoner van Muzaffarabad, de hoofdstad van Pakistaans Kashmir, tegen persbureau Reuters. Slachtoffers plunderden winkels op zoek naar voedsel en medicijnen. In Indiaas Kashmir wierpen ontheemde inwoners wegblokkades op. De hulpoperatie in India, grotendeels uitgevoerd door het leger, ondervindt evenals in Pakistan grote hinder door logistieke problemen en slecht weer.

De Pakistaanse president Musharraf heeft gisteren om internationale hulp gevraagd. Vanuit de hele wereld zijn reddingsteams onderweg of reeds gearriveerd. Ook vanuit Nederland is gisteren een team vertrokken. De hulp van een door India aangeboden reddingsteam is voorlopig afgehouden.

BEVING AZIË pagina 5

HOOFDARTIKEL pagina 7